• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Debatt / Agera nu för klimaträttvisa

Agera nu för klimaträttvisa

Klimatfrågan är vår tids största utmaning där konsekvenserna av vårt förändrade klimat direkt påverkar människors försörjning och överlevnad på flera håll i världen – Syrien är bara ett exempel på hur klimatrelaterad torka under fem års tid föregick de omfattande stridigheter som har orsakat ofattbara mänskliga lidanden vars omfång vi inte sett sedan andra världskriget.Detta är inte ett obönhörligt öde! Uppvärmningen av vår planet har med vår livsstil och våra val i den rika världen att göra. Utvecklingen går att vända.

De rika länderna står för de största utsläppen, men växthusgaserna känner inga gränser och just nu slår klimatförändringarna hårdast mot dem som gjort minst för att orsaka dem – människor som lever i fattigdom i utvecklingsländer. Klimatforskare menar att det inte är för sent att vända utsläppskurvan och hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Dock börjar tiden rinna ut och det är nu dags för oss i de rika länderna att ta vårt ansvar på allvar och drastiskt minska våra egna utsläpp och samtidigt stödja de mest utsatta människorna som drabbas av vår koldioxidkrävande livsstil.

Det är nu hög tid för klimaträttvisa! I december är det dags för ett nytt klimattoppmöte,COP 21, som hålls i Paris där

världens ledare förväntas ta sitt ansvar och agera för en bättre och mer hållbar framtid.

Kampanjen Act Now for Climate Justice – Agera nu för klimaträttvisa- söker påverka världens ledare genom engagemang och inflytande att det nu är dags att agera genom att införa rättvisa och effektiva klimatåtgärder som är tillräckliga för att förhindra katastrofala klimatförändringar samtidigt som världens fattigaste ges en möjlighet till hållbar utveckling.

Vi måste alla hjälpas åt – Ditt engagemang behövs! Gå med i vårt internationella upprop och skriv under för klimaträttvisa: www.actclimate.org/sv/

Inför mötet kommer jag att delta i den stora klimatmarschen i Paris, detta tillsammans med tusentals andra deltagare från hela världen. De insamlade namnen kommer i samband med detta att överlämnas till de ansvariga för förhandlingarna vid klimatmötet COP 21 i Paris, i december 2015. Ditt engagemang är betydelsefullt!

 

Leslie Öqvist,

Miljö- och klimataktivist (FP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top