• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Debatt / LOKALDEBATT / Vad är Liberalernas plan för asylinvandringen?
Vad är Liberalernas plan för asylinvandringen?

Vad är Liberalernas plan för asylinvandringen?

Björn Magnusson förespråkar i en debattartikel i Spegeln nr 24 att Staffanstorps skall ta sin beskärda del av invandringen. Istället för att beskriva hur stor den delen är och vad det innebär för kommuninvånarna går han till attack mot Sverigedemokraterna. Jag företräder inte SD men tycker det är illa när Magnusson smiter från eget ansvar och anklagar de 2.553 kommuninvånare som röstade på Sverigedemokraterna 2014 för extremism.

Sverige har beviljat asyl som inget annat EU land ens kommer i närheten av räknat per capita. 2015 blir ett nytt rekordår med i runda tal 180.000 asylansökningar. Extrapolerar man detta baserat på senaste årets beviljandegrad och tillkommande anhöriginvandring kommer det lågt räknat innebära 200.000 asylinvandrare till Sverige , relaterade till ett enda år. Om Staffanstorps del av detta står i proportion till vår folkmängd kommer c a 450 asylinvandrare anvisas hit på ett år. Jag ser inget som tyder på att Magnusson är medveten om det.

Migrationsverket har med tydlighet visat att det är vanskligt att göra prognoser för antalet asylansökningar och ingen vet säkert vad som händer kommande år. Trots regeringens åtstramningar registreras dock i nuläget runt 5.000 asylärenden i veckan trots lågsäsong. Mot den bakgrunden måste det ses som ett i allra högsta grad realistiskt scenario att vi inte får se någon minskning de kommande åren. Höga regeringsföreträdare talar snarast om en ambition att öka kapaciteten för mottagning.

Mot den bakgrunden borde Björn Magnusson sluta käbbla och istället presentera sin plan för hur kommunen skall hantera runt 500 asylinvandrare per år. På fem år blir det 2.500 personer, drygt 10 % av befolkningen.

Vad kommer det krävas i form av utbyggd samhällsservice? Kommuner som idag har tagit emot asylinvandrare motsvarande 10 % av befolkningen larmar om att de inte klarar följa vad som krävs enligt lag. Eftersom Magnusson kritiserar oppositionen för att inte vilja följa lagen har han väl svar på hur Staffanstorp skall klara det?

Hur skall dessa människor komma in på en alltmer högspecialiserad arbetsmarknad? Det är inte asylinvandrarnas fel men faktum kvarstår att många är dåligt rustade för svensk arbetsmarknad och riskerar fastna i utanförskap vilket genererar stora kostnader för kommunen.

Var skall de bo? Senast jag sökte efter hyreslägenhet i Staffanstorp hittade jag en ledig som hade 65 spekulanter och en hyresvärd som krävde en inkomstnivå som få asylinvandrare har.

Forskaren Gabriel Sahlgren har beskrivit invandringens negativa inverkan på skolresultat. Vad tänker Magnusson göra för att motverka detta och andra undanträngningseffekter på välfärd och på bostadsmarknaden?

Och sist men inte minst, vad kommer det kosta och vem betalar?

Detta är frågor som invånarna rimligen skall kunna få svar på av Magnusson.

Jesper Andersson
Staffanstorp, 9 december

 

 

Björn Magnusson FP

Björn Magnusson FP

L-O Svedberg hoppar (som han ofta gör) in i debatten, den här gången om asylpolitiken.
Du är en av Spegelns flitigaste debattörer och har synpunkter på det mesta,
vilket du naturligtvis får ha.
Mitt svar till Jonas och Jesper klassar du som “krumbukter” som mest bidrar till att
förstärka politikerföraktet. Bara det borde avhålla mig från att svara alls, men jag gör ett försök:
– jag har absolut ingen anledning att försvara eller kommentera vår vice statsministers göranden och låtanden
– “idiotstoppet” över sundet är ett beslut tagit av regeringen, jag försvarar inte det heller
– om jag ska ge något konkret svar på hur vi skall lösa “alla praktiska problem”, måste jag väl rimligen också få en konkret fråga?

 

Namnlöst-1

Jesper Andersson

Hej igen, jag tänkte på det där med att Björn klistrar Sverigedemokrat på mig. Det är ohederligt. Jag har inte försvarat deras politik, jag har försvarat dem mot anklagelse om att vara extrema. Det är inte samma sak och kan lika gärna gälla Ms nuvarande politik som tidigare skulle betecknats som extrem och rasistisk. I mitt senaste inlägg berör jag inte SD på annat sätt än att jag inte företräder något parti, inkl SD.

Jag vet att du vill avsluta replikerna vilket måste ske någon gång men jag vill kort få bemöta och korrigera ovan beskrivna felaktighet.

Ha en trevlig helg du också!

Jesper

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top