• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Charlotte Weibull-priset till Hjärupsbo
Charlotte Weibull-priset till Hjärupsbo
Fr. h till v. Lars Weibull, Byafotografen, Lill-Gerda Weibull och Gunilla Weibull. Fotograf Nils-Gunnar Fredriksson.

Charlotte Weibull-priset till Hjärupsbo

Viola ”Byafotografen” Andersson har mottagit Charlotte Weibull-priset, för sin oförtröttliga gärning att dokumentera folkkulturen i fotografi och film.

Den tionde augusti, på folklivskonstnären Charlotte Weibulls födelsedag, mottog Hjärupsbon Viola Andersson priset. Detta var femte gången det delades ut av Charlotte Weibulls vänner på Möllegården kultur i Åkarp, gården där Charlotte Weibull levde och verkade.

Magnifikt fotografiskt öga

Viola Andersson, tidigare Åkarpsbo, är en flitig besökare varhelst i krokarna som folkkultur äger rum. Kameran har hon alltid i handen.

-Jag vill egentligen inte kalla mig fotograf och jag har ingen stor kamera. Jag nöjer mig med en liten kamera som man kan ha i fickan. Jag har haft den i många år och den tar bra bilder, säger Viola Andersson.

Hon har rätt! Kameran är inte allt. Fotografens öga är minst lika viktigt och Viola Andersson är begåvad med ett magnifikt fotografiskt öga.

Byafotografen

Första gången hon träffade Charlotte Weibull var sommaren 1996. Mötet resulterade i en nitton år lång vänskap, kantad av mycket fotografering, filmning och dokumentering, berättar Viola Andersson:

Så mycket roligt jag och Charlotte har gjort. Vi åkte runt på många olika hantverksdagar, dräktvisningar, Skånedagarna på Bosjökloster, Skånedagarna i Västerås och mycket annat. Allt detta resulterade i ett 40tal fullspäckade fotoalbum och många filmer. Alla foton är försedda med text och datum. På den tiden var det ju inte digitala foton utan jag fick framkallat foton i en fotoaffär. Hem och klistrade in foton i album och sedan till Charlotte där vi hjälptes åt med texterna, berättar Viola Andersson och tillägger att det var just Charlotte Weibull som tillskrev henne epitetet Byafotografen.

Ett ärefyllt pris

I år skulle Charlotte Weibull ha fyllt 99 år.

-Saknaden är stor efter Charlotte men minnena lever kvar i alla foton och filmer och att jag haft förmånen att fått lära känna Charlotte och hennes familj, säger Viola Andersson.

Priset består framförallt i äran, men även i ett diplom, en bukett blommor (Charlotte Weibulls favoritbukett) och ett dockpar, äkta Charlotte Weibull-dockor.

Inför en månghövdad publik mottog Viola Andersson utmärkelsen, iklädd folkdräkt från Tönnesjö socken i Halland.

-Tänk att jag kom i min folkdräkt efter 36 år, säger Viola Andersson med ett skratt.

Det var en enig jury som tilldelade Viola Andersson utmärkelsen.

Charlotte Weibulls kulturgärning under många år med otaliga dräktvisningar, föredrag och hantverksdagar runtom i Skåne och med Åkarp och Malmö som bas blev dokumenterad tack vare Viola Andersson. Hennes bild- och filmarkiv kompletterar samlingen av folkdräkter och dockor som ju numera tillhör Burlövs kommun och finns på Möllegården Kultur i Åkarp, sade Charlotte Weibulls son Lars Weibull, vid överlämnandet av priset.

Vi på Spegeln har all anledning att gratulera Viola ”Byafotografen” Andersson och tacka för de många gånger hon har hjälpt oss med fina bilder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top