• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / När tog ”googlandet”bort förståndet?

När tog ”googlandet”bort förståndet?

När vi undrar över hur vi kan få nya idéer till att krydda köttet som ska grillas, så googlar vi. När vi behöver hitta bra övningar för att få bort träningsvärken, så googlar vi också. Denna information löser snabba små problem och då är google till stor nytta. Dock tror jag att det finns sammanhang när google är till mer skada än nytta. Ett sådant fall är när grupper av föräldrar samlar åsikter om varför man inte ska vaccinera sina barn enligt barnvaccinationsprogrammet. Fullständig idioti, tycker jag!

I Sverige har vi det bra, om man jämför med många andra länder i vår omvärld. Däremot har världen aldrig varit så nära Sverige som nu. Folk reser enkelt och billigt och detta för med sig massor av goda saker. Förståelse för andra kulturer, härliga soldagar när vinden blåser kallt i Sverige och möjligheten att besöka nära och kära som bor långt härifrån. Att vi har det så bra tror jag dock tyvärr gjort oss oförmögna att tänka lite längre än näsan räcker. För någon månad sedan framkom att många föräldrar i västra Götaland väljer att inte vaccinera sina barn enligt de vaccinationsprogram som finns framtagna. Några av de skäl som framkom var att de på internet läst sig till vilka risker som finns med att vaccinera.

När denna information kom mig tillkänna blev jag mörkrädd. Givetvis så har dessa familjer inte upplevt mässlingen, kikhosta eller påssjuka. Men de åker säkerligen på semester till exempel Tyskland där ett mässlingsutbrott just nu härjar för att därefter åka hem till Sverige och utsätta andra barn för fara.

Om vi då ska googla ämnet så hittar vi en och annan mamma som anser att valet om man ska vaccinera sitt barn eller inte är hennes fria vilja och att det finns stora risker med vaccinering. Jag undrar om denna mamma har reflekterat över att hennes val att inte vaccinera sina barn faktiskt får effekt för andra barn som av olika skäl inte kan/får vaccineras. Jag undrar vidare om mamman tänkt över grundfenomenet med vaccinering. Ju fler som gör det, desto större effekt. Enligt mitt förmenande är detta inget annat själviskhet som förvandlats till ren idioti!

Folkhälsomyndigheten, som har ansvar för smittsskyddsfrågor ur ett folkhälsoperspektiv konstaterar att ”efter tillgång till rent vatten är vaccination det mest effektiva sättet att rädda liv och främja hälsa”. I rapporten framtagen av SBU (Myndigheten Statens beredning för medicinsk utvärdering) ges slutsatsen att nyttan med barnvaccinationer är betydligt större än riskerna för eventuella biverkningar.

Mässlingen finns nu i Sverige. Detta kan ge hög feber, hosta, ge bestående ögonskador och i värsta fall ge följdsjukdomar som allvarliga inflammationer i hjärnan. I Malmö konstaterades andra fallet av mässlingen för två veckor sedan och just nu pågår uppsökande verksamhet då man kan ha utsatts för fara om man varit i samma väntrum som de insjuknade. Ibland kan det vara en god idé att sluta googla för att hitta argument för sina åsikter och faktiskt lyssna på de som har sakkompetens, i detta fall sjukvårdspersonal. De ska inte behöva ta fram övertalningsstrategier för oss föräldrar för att vi ska välja att vaccinera våra småbarn, det torde vara självklart!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top