• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / PORTRÄTT / Brita ”Post” fyller 90 år och är fortfarande ute och reser
Brita ”Post” fyller 90 år och är fortfarande ute och reser

Brita ”Post” fyller 90 år och är fortfarande ute och reser

Under en period av 30 år arbetade Brita Nordbäck som lantbrevbärare i området Tirup – stora och lilla Uppåkra- Tottarp- Särslöv- Djurslöv och Mölleberga. Under den perioden kom till skillnad från i dag posten alltid fram som den skulle.

När jag träffar Brita en förmiddag i juli så går tiden snabbt när hon berättar om allt hon varit med om. En sak glömmer hon aldrig och det var vintern 78/79. Hon hade precis fått en ny fin vit högerstyrd golf när en av de värsta snöstormarna i mannaminne slog till. Vi som var med glömmer den aldrig. Hon körde sin runda som vanligt, för posten skulle ju fram. Eftersom det var i slutet av månaden så hade hon pensioner till områdets pensionärer med sig. Vid en gård i Djurslöv låg snön hög och oskottad. Brita hoppade ur bilen och började vada sig genom snön upp mot gården. När hon kom fram till huset ropade hon till dem som bodde där men fick till början inget svar, efter en stund ser hon plötsligt ett ansikte en bra bit under sig. Personen i fråga säger:- Men Brita vad gör du där? Då stod hon uppe på taket till hönsgården och hade hon inte haft den turen hon hade hade taket kunnat rämna och Brita blivit liggande i snön tills våren kom.

Att Brita fyller 90 år den 27 juli och att det är 25 år sedan hon avslutade sin yrkesbana kan ingen tro när man ser henne, hon kör fortfarande omkring i sin bil och hon har inte varit overksam sedan dess. Redan 1972 började hon som reseledare åt MHF och sen hon blev pensionär åt PRO. Många är de Staffanstorpsbor som åkt med henne på allehanda färder. Hon har besökt nästan hela Sverige med undantag av Lappland. Det har varit Stockholm med Riksdagshuset, Öland, Höga kusten , ja det finns nästan inte plats i Sverige som hon inte varit på. Några resor till Danmark och Norge har det också blivit men ut i övriga Europa vill hon inte guida. De resor hon gjort har varit både endagars resor och resor på 5-7 dagar. Med sig på resorna har hon haft sina trogna chaufförer Evert och Rolf Persson som kört bussen.

Även om de flesta resorna gått bra så har inte allt varit sol. När Brita gör upp sin resa kontaktar hon de lokala guiderna på respektive ort för att de ska få så bra guidning som möjligt. Vid en resa i Gästrikland där de var 49 personer + guide hade beställt mat på en gästgivargård. Det visade sig att den ordinarie guiden hade semester och istället hade satt in en ny ung guide som inte bokat mat åt dem, vad skulle de göra då? De hade dock tur i oturen för det skulle komma ett sällskap till men de var försenade så gästgivaren fick fram mat till alla 50 och alla kunde så småningom åka därifrån mätta och belåtna.

När hon planerar sina resor gör hon givetvis en budget för dem och räknar ut vad saker och ting kommer att kosta, ibland blir det några kronor över. Och i stället för att räkna ut vad var och en ska ha tillbaka har hon sparat dem på ett konto för att kunna göra något trevligt för dem. Nu i slutet av våren lyckades hon med kassörens medgivande få hit Hasse Andersson och Monica Forsberg till Folkets hus i Staffanstorp. Något som var väldigt populärt.

Att Brita fyller 90 år är inget som stoppar henne. Ni som eventuellt har varit oroliga för att hon ska sluta behöver inte bekymra er för Brita tänker fortsätta så länge hon har orken och lusten kvar. Vi på Spegeln och hela Staffanstorps PRO gratulerar henne med ett STORT GRATTIS och önskar henne lycka till med kommande resor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top