• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Ny kultursamordnare
Ny kultursamordnare
FotoLisbethSvensson

Ny kultursamordnare

I mitten av augusti fick Staffanstorps kommun en ny kultursamordnare. Spegeln har mött Eva Åkesson.

 

En dryg månad på jobbet. Har du hunnit sitta in stolen än?

Inte den stolen… Jag ska få en ny stol.

Skämt åsido; det tar tid, man kommer in i saker efter hand. Det har varit en intensiv och givande start, med konstnären Fredrik Lindqvists vernissage och skapande skola med föreställningar och workshops för årskurserna sex till nio. Nu riggar vi för nästa utställning, med vernissage den nionde oktober för en utställning av Annika Bryngelson.

I övrigt är jag nyfiken på att lära känna Staffanstorp bättre; föreningar, företag, organisationer. Vad är man speciellt nöjd med när det gäller kulturen? Vad anser man saknas?

 

Vilken är din bakgrund, var kommer du senast ifrån?

Senast kommer jag från Seriefrämjandet i Malmö, där jag har arbetat som projektledare. Tidigare i mitt yrkesliv har jag haft tjänster liknande denna i Staffanstorp. Bland annat i Hässleholms kulturhus som kulturutvecklare och i Helsingborg, på Dunkers Kulturhus som arrangemangsproduducent. Där ansvarade jag även för projektledningen av gatuteaterfestivalen Passage Helsingborg-Helsingör.

 

Vad gör en kultursamordnare?

Arbetsuppgifterna och ansvarsområdena varierar från en kommun till en annan. Här i Staffanstorp ansvarar jag för konsthallen och den offentliga konsten, kultur för barn och unga, allmänkultur samt kommunikation, bland annat evenemangskalendern på vår hemsida.

 

Vad fick dig att söka dig till just Staffanstorp?

En viktig faktor är konsthallen, att få arbeta med konst i en så fin konsthall. Men också den koordinerade funktionen som min tjänst innebär. Att det är en lite mindre kommun tilltalar mig också, då får man ett bättre helhetsgrepp. Sist men inte minst har Staffanstorps kommun spännande planer på hur man ska lyfta kulturen. Biblioteket ska flytta till Rådhuset. Bibliotekets nuvarande lokaler ska byggas om för att rymma en rad andra kulturella aktiviteter och bli en mötesplats för kultur med en stor scen.

 

Det finns röster som menar att kulturen i Staffanstorps kommun lades i malpåse för ett bra tag sedan. Hur kommenterar du det?

Jag tycker vi står inför och mitt i en spännande process med många utmaningar.

 

Inom kort är det dags för Kulturfesten. Vad händer i konsthallen den kvällen?

Här händer mycket! Årets Kulturpristagare och Årets Kulturstipendiat ska ta emot sina utmärkelser och priser. Kulturskolan bjuder på konsert. Här kommer också att anordnas workshop i manga-teckning. Dessutom planerar vi för något utanför själva konsthallen och biblioteket, men vad det blir är ännu hemligt.

 

Vad har du för intressen utanför ditt arbete?

Förutom konst och kultur så gillar jag att röra på mig. Yoga, till exempel. Överlag kan man säga att jag är nyfiken, precis som i mitt arbete, och tycker om att pröva på saker som jag aldrig har gjort förr. Jag tycker om att resa och i höst åker jag till Portugal för att vågsurfa. Det har jag aldrig testat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top