• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Boklundens Restaurang – Värd en omväg

Boklundens Restaurang – Värd en omväg

21oct_1

Sedan 1990 driver Jens och Christina Nessmar Boklundens Restaurang i Tor-na Hällestad. Här regerar de skånska mattraditionerna, de gamla fina anorna och de trolskt vresiga bokarna.Här har ingen ”vägarna förbi”, men de som tycker att upplevelsen är värd en omväg är många.

Sent 1980-tal, en kväll i Malmö: Kockstu-denten Jens är tillfälligt hemma i Sverige från utbildningen i schweiziska Luzern. Den äventyrliga Christina, som scannar av världen och jobbar som allt från skid-lärare till pizzabagare, råkar befinna sig på samma plats.

Ett halvår senare tar paret sig an Staffans-torps Gästis, som de driver i två år.

-Boklundens förra ägare kom ofta och åt på Gästis. Vid ett tillfälle frågade de om vi vill ta över efter dem. De hade drivit Boklunden i 23 år. Nu går vi in på vårt 26:e år här i Torna Hällestad och vi har aldrig ångrat att vi tog utmaningen, säger Christina.

Tidlöst
Boklundens Restaurang är ett stycke se-kelskiftesromantik som på något underligt sätt har hängt med in i nutiden. Förnyats, moderniserats och byggts till, men ändå förblivit tidlöst. Dansbanan från 1897 finns kvar och f lertalet lördagar ljuder musiken här.
Bröllopen är många, flankerade av 50-års-kalasen, 70-årskalasen, ja till och med ett och annat 100-årskalas!

I veckorna hyser Boklunden konferenser. Kommuner, företag eller organisationer. Gemensamt för dem är att de uppskattar det påtagliga lugnet i de ljusa, luftiga salarna, i utkanten av pittoreska Torna Hällestad, vid kanten av Trollskogen med de vresiga bokarna.

Bokarna i Trollskogen.
Under veckorna tar Christina och Jens också emot för bokade bröllopsvisningar.-Hemsidor, mejl och telefon i all ära, men inför ett bröllop vill man komma hit, ta in atmosfären, träffa oss och känna att vi och Boklunden är rätt för deras stora dag, förklarar Christina.

Säsongens bästa på menyn
Veckans sista dag är på Boklundens Restaurang vigd åt söndagsmiddagar. Familjer, släktträffar, vänner och par slår
sig ner vid de vackert dukade borden. Mat-salen går i en blid och mild gul ton. Ljuset flödar in genom de spröjsade fönstren.På menyn står säsongens bästa. Kanske en len soppa på jordärtskockor, följd av kryddstekt hjortfilé i sällskap av höstens svamp, rotfrukter och lingon. Något sött att avsluta kan vara en nougatparfait med björnbärssås och havref larn. Vinlistan är inte lång, men nogsamt matchad till tallrikens läckerheter.

På barnens meny står Boklundens hem-marullade köttbullar och Christina intygar att de är en verklig favorit. I Jens kök lagas all mat från grunden och med skånska förtecken. Halvfabrikat göre sig icke besvär.

21oct_3

På gåsen följer julbordet

Söndagar i november är synonymt med gås och svartsoppa. Att den följs av äp-pelkaka är så självklart att det inte behöver skrivas ut.
På gåsen följer julbordet, med början söndagen den 29 november. Då förvandlas hela dansbanan till en julsmyckad matsal med plats för 250 sittande gäster. Många har varit här f lera gånger förr och vet exakt hur det går till. Granen är på plats. Långdansen går genom hela huset. Tomten – han med riktigt skägg – är här och på sin kärra har han gottpåsar till alla barn. Ibland så många som 80 stycken!

21oct_2

Förtrollade träd

Löven börjar skifta färg. Trollskogen utanför Boklundens Restaurang prasslar i oktobervinden, men de mäktiga rhodo-dendronbuskarna ger lä.
-Vi kallar det vårt gröna rum. Här har otaliga brudpar fotograferats genom åren.
När rhododendronen blommar är det obe-skrivligt vackert, inflikar Christina och det är lätt att tro henne.
Men hur var det då med de vresiga bo-karna i Trollskogen? Christina pekar uppåt vägen och där står de. Vridna, förtrollade, nästan dansande mot naturens lagar.
-De är unika och finns bara på tre ställen till i världen, ett i Frankrike, ett i Kanada och ett på Nya Zeeland. Vi vet inte varför och inte hur, men de passar väldigt bra ihop med Boklundens Restaurang, avslu-tar Christina.
Se också annons sidan 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top