• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Staffanstorps kommun växer…

Staffanstorps kommun växer…

Vikhemsområdet har börjat bebyggas. Under 2016 och 2017 torde spaden sättas i jorden för flera projekt, som seniorlägenheterna i Roos Park i Staff anstorp, Åretruntbyn och Västerstad i Hjärup samt Pihlängen i Stora Uppåkra. Parallellt sker flera förändringar i infrastrukturen med anknytning till Södra Stambanans utbyggnad. Spegeln har träffat Eric Tabich, ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, för att få veta mer.

Vi bygger vidare på våra goda förutsättningar Efter valet i höstas blev Eric Tabich tillfrågad om han kunde tänka sig ta över ordförandeskapet för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

-Det är ett rätt stort steg från kultur- och fritidsnämnden, men ett spännande steg. Kultur och fritid ligger mig väldigt varmt om hjärtat, men detta var en utmaning jag ville tacka ja till, säger Eric Tabich.

Han ser det som en förmån att få ta över rodret för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i ett skede då väldigt många och stora saker händer:

-De stora satsningarna i Hjärup är positiva. De kommer sannolikt att medföra mycket av den service som de boende i Hjärup så länge har efterfrågat; handel, postkontor, spelbutik och flera andra former av näringstjänster. Med det växande invånarantalet i Hjär up, ökar intresset f rån olika näringsidkare för att etablera sig där. Hjärup har också den stora fördelen med järnvägsförbindelse, som på få minuter tar pendlare både till Malmö och Lund.

Som nämndordförande, säger Eric Tabich, är en av de viktigaste uppdrag att se till att detaljplaner skapas:

-Vilket i förlängningen betyder att fler ges möjlighet att bosätta sig i vår kommun.

Vi har mycket bra skolor och förskolor. Vi arbetar ständigt för att dessa ska bli bättre, både innehållsmässigt och sett till den rent fysiska strukturen. Staffanstorps kommun är en attraktiv ort att bo i, att växa upp i, och att gå i skola, arbeta och driva företag i. Det är viktigt att vi fortsätter att bygga vidare på och förstärka dessa goda förutsättningar.

I början av april togs det första spadtaget till brf. Vikhems lycka, 28 radhus som uppförs av Veidekke, med beräknad infl yttning våren 2016.

Med tiden kommer Vikhem att ge bostäder till strax över tusentalet kommuninvånare. Området planeras med dammar, parker, motionsspår och torg. Längs den blivande bygatan i Vikhems norra delar bereds plats för mindre butiker, kontor, restauranger och förskola.

Vikhem II och IIIbyggs ut och består av tre etapper:
A = mitten av området,
B = västra delen av området,
C = östra delen av området.

Vikhem III, Område A: 150 nya bostäder bestående av mindre flerbostadshus, rad-och kedjehus samt friliggande enbostadshus. Håller på att färdigställas, klart under 2015. Aktörer: Haak Stenhus, Veidekke, Anebyhus, Älvsbyhus, Sverigehuset.

Vikhem II, Område B: 55 nya bostäder bestående av rad- och kedjehus samt friliggande enbostadshus. Försäljningsstart 2015. Aktörer: Eksjöhus, Älvsbyhus, 1:a villan samt ett antal fribyggartomter.

Vikhem III, Område C: 200 nya bostäderbestående av mindre fl erbostadshus, rad-och kedjehus samt friliggande enbostadshus. Försäljningsstart 2015/2016. Det planeras även för en ny skola i området. Aktörer: Inga avtal är ännu tecknade med några exploatörer.

Vikhem IV och V: 150 nya bostäder planeras.
Staffanstorp, Vikhem
Staffanstorp, skolor

Eric Tabich: Jag hoppas att hela Vikhem är fullt utbyggt 2025 med totalt cirka 550 bostäder och cirka 1000-1500 invånare.

Förhoppningen är att flera typer av upplåtelseformer erbjuds

hdn_1jl_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top