• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Bloggar / Småstadsvimlet / I småstadsvimlet……………………Gert Å

I småstadsvimlet……………………Gert Å

Hör på mig din kommunale dräng! 
I en kommun någonstans i Skåne har man i demokratin och medborgarinflytandets namn öppnat en hemsida för medborgarinlägg och frågor om kommunen, en god ambition. Det handlar om stort såväl som smått men tyvärr, när anden har släppts ur flaskan, blivit mest smått. Med tanke på frågornas ensidighet kan man ibland undra om inte Svensson har alldeles för lite att göra eller har det för bra när han kräker ur sig det ena I-landsproblemet efter det andra.

Inläggen är ofta kryddade med okvädningsord som ”idiot” eller en spetsig, ironisk och hätsk ton mot tjänstemän och politiker. När någon retar sig på att det växer ogräs i en rondell tycker denne att kommunalrådet själv skall ta stövlarna på sig och ut och luka ogräs i rabatten. Insändaren tycker också i samma släng att kommunalrådets lön motiverar hans insatser med skyffeljärnet.

IQ-badboll

Den beskrivna kommunen har populära badstränder som flitigt besöks under varma sommardagar. Ingen kommun i landet kan ordna parkeringsplatser som endast är till för badande och som skall kunna svälja kanske 10 000 badande några varma sommardagar. Det innebär att badbesökarna får gå (ve och fasa) några hundra meter. Ett inlägg kom naturligtvis på sajten som lyder som följer: Kan vi få en ny badstrand i kommunen där man kan ha bilen i närheten. Ofta har man mycket att bära. Matkorg, stol, badboll, spann och spade till barnen, handduk, kläder m.m. Alla inlägg besvaras normalt av en tjänsteman från berörd förvaltning. Ovanstående inlägg besvarades inte, skönt att någon har modet att hålla höjd.
Det har dessutom funnits inlägg från boende nära havet som ondgjort sig över att de störs av skrikiga fiskmåsar utanför fönstret. Tänk att man är helt ovetande om att fiskmåsar är en del av havsmiljön. Om jag flyttar jag till djungeln så får jag acceptera att jag kan få morgonsömnen störd av tjattrande apor.

Varför får dom och inte vi?

I den aktuella kommunen finns det en mindre ort med lillebrorskomplex visavi centralorten och här florerar missnöjet ut i full blom med ständiga inlägg från boende. Har centralorten fått en blomkruka på torget så ifrågasätts det direkt varför inte den mindre orten fått samma blomkruka. Lägger en affär ner i den mindre orten så är det kommunpolitikernas fel. Ett annat kärt ämne är att bilar felparkerar, kör för fort eller att den eller den gatan skall enkelriktas, fast på andra hållet. Då och då har någon sett en råtta springa längs en husgrund. Inte helt ovanligt är det att man har en kontrovers med en granne och då tycker man att kommunen skall ta denne granne i örat. Slutligen är det naturligtvis det gamla vanliga gnället att ungdomar är högljudda, kastar burkar eller vatten på fel ställe. Kikarsiktet är i varje fall inställt på det negativa.

Fredagsunderhållning

Det heter att nöjd är bättres fiende men så trist att vi blivit ett kverulerande och gnälligt folk. Andra kommuner till varnagel att öppna denna missnöjets kökkenmödding.

Man hör ofta en allmän klagan på att det är dött och inte händer något i nöjesväg i de mindre orterna i landet. Om man hade använt den ovan beskrivna medborgarsajten och skickat ut inläggen till alla kommuninvånare på fredagskvällarna eller hade uppläsning av veckans inkommande skörd på det Stora Torget samma kväll så kunde helt plötsligt alla gnälliga gubbar, elaka kärringar och kommunhatande besserwissrar bli sin egen fredagsunderhållning.

kok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top