Söndagen den 28 augusti öppnar Uppåkra Arkeologiska Center upp för Uppåkradagen. Detta är dagen då alla är välkomna för att få möjlighet att få känna på arkeologiyrket och få en förståelse för denna mäktiga, historiska plats. Temat för året är kult, blot och fest.
Den sista söndagen i augusti är det den nationella arkeologidagen. Detta firas över hela landet och på Uppåkra kommer det vara ett digert program för alla nyfikna i alla åldrar. Uppåkra är en järnåldersboplats som var regionens maktcentra i över tusen år. 0,2 procent av ytan är utgrävd, vilket gör att Uppåkra, allt eftersom det grävs ut, kommer skriva om svensk och dansk historia. Det är mystiken i platsen som gör den så spännande. Vad kommer vi att få veta i framtiden?
Uppåkra Arkeologiska Center arbetar för att förmedla platsen på olika sätt. Och inte bara förmedla platsen utan också bidra till att skapa en ökad förståelse kring arkeologiska och historiska processer. Så kommer att ske den 28 augusti. Dagen börjar klockan 10 och avslutas klockan 16. Under dessa timmar är caféet öppet.
Arkeologiskolan är populärt
Flera aktiviteter varvas, dels för barn och dels för vuxna. För de som vill gå på en historisk mässa är du välkommen till Uppåkra kyrka klockan 11. För barnen finns möjlighet att gräva fram spännande fynd i arkeologiskolan. – Arkeologiskolan är ett väldigt bra sätt för barn att förstå det arkeologiska yrket och den arkeologiska processen, säger Ulrika Randver, platsansvarig vetenskapspedagog på Uppåkra. Du kan även göra din egen guldgubbe.
Kult, blot och fest
Uppåkra gästas även i år av Daniel Serra, kulinarisk arkeolog. Han kommer att hålla föredrag kring temat kult, blot och fest, allt taget från Uppåkras fyndmaterial. Hur var det att äta med gudarna, hur var det gällande mat i myten? Den gudomliga drycken, Daniel kommer att tala om ölet och mjödets roll under vikingatiden.
Vad händer i Uppåkra i framtiden?
Spännande filmer kommer i hörsalen på Uppåkra Arkeologiska Center att varvas med presentationer om framtidsvisioner för Uppåkra. – Det finns mycket spännande filmer som beskriver hur stort och viktigt Uppåkra var och är. Dessa kommer vi att visa tillsammans med en beskrivning om hur vi har för avsikt att utveckla platsen givet dess stora historia, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot i Uppåkrastiftelsen.
Vet du vad Hnefatafl är?
Det är ett brädspel från vikingatiden. På Uppåkra har det hittats spelpjäser, så varför inte testa på att spela det på Uppåkradagen. Eller köpa med sig hem en mussefigur, kammar, Tors hammare, vikingamynt eller en spännande bok. Så för er som vill hitta på något spännande för hela familjen, kan det vara en god idé att bege sig till Uppåkra den 28 augusti.