• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Kulturpristagare 2016:
Kulturpristagare  2016:
Kim W Andersson – serietecknare i världsklass

Kulturpristagare 2016:

 

Kim W Andersson – serietecknare i världsklass

 

Blod, våld och ond, bråd död. Tonårskärlek med känslor hetare än eld. Vänskap, hat och orättvisor. Allt otroligt läckert och gripande tecknat. Romantic horror, heter genren där Kim W Andersson är ett hyllat namn.

 

Staffanstorpssonen Kim W Andersson, idag 37 år, har tecknat sedan han var barn. Under sitt andra år på Serietecknarskolan i Malmö, skapade han serien Staffanstorp tills jag dör, en delvis självbiografisk serie om sin högstadietid på dåvarande Centralskolan.

– Det låg i tiden med självbiografiska skildringar och det var ett roligt projekt, men parallellt jobbade jag i hemlighet på Love Hurts, det som skulle bli min debut, med färgstarka, roliga, läskiga och romantiska skräckserier.

Love Hurts kom ut 2009. Sedan dess har romantic horror varit hans signum. Idag ges hans verk ut i Sverige, USA, Brasilien, Spanien, Danmark och Norge.

– Och snart Frankrike, som är ett riktigt stort serieland, tillägger Kim W Andersson.

Kim W Andersson benämns ofta som Sveriges främste serietecknare och den internationella karriären börjar ta form.

 

Från Love Hurts till Alena

Kim W Andersson kallar sina olika projekt för utmaningar. Love Hurts var en sådan. Efter att ha producerat mängder av korta avsnitt i denna serie, formulerade han en ny utmaning: En serieroman om tonårstjejen Alena, som utsätts för trakasserier och kränkningar på den dyra, fina internatskolan. Alena gavs ut 2012.

– Alena är nästan som en blandning av de romantiska skräckserierna och Staffanstorp tills jag dör. Huvudpersonerna är tjejer och handlingen är helt fiktiv. Ändå handlar det om mig, jag finns med i alla karaktärerna, med de känslor jag hade som tonåring, förklarar Kim W Andersson.

Seriepubliken välkomnade Alena med öppna armar. I fjol hade spelfilmen med samma namn världspremiär i Spanien och därefter på en rad filmfestivaler. Sedan augusti kan vi se den på svenska biografer.

– Fantastiskt spännande och jag fick vara delaktig i varje moment. Jag är mycket nöjd med filmen, säger Kim W Andersson.

En och annan tidningsrecensent tyckte dock annorlunda, och påpekade att Anderssons tecknade original var mycket bättre än filmen.

– Det var härligt att höra, kommenterar serietecknaren.

 

Varför all denna skräck?

Kim W Andersson är en hjärtlig person och har nära till skratt. Så varför all denna skräck? Varför så mycket ondska? Varför så många tjejer som frontfigurer?

– För mig har skräckfilm alltid varit intressant. Skräckserier också. Jag kan inte svara på varför jag dras till det. På sitt sätt är det ganska terapeutiskt att arbeta med skräck och med sådant som skrämmer en. Man behandlar känslor och tankar på ett sätt som jag tycker om… och så är det rätt häftigt. Lite som hårdrock och tatueringar. De hänger ihop.

Att tjejer oftast är frontfigurer i hans verk, har feministiska anledningar:

– Jag tycker det bör finnas fler kvinnliga karaktärer, både skurkar och hjältar, i serier. Faktiskt är det också lättare att skriva om tjejer. Jag kan liksom gömma mig bakom dem när jag skriver om känsliga saker.

 

Ingen dryg stockholmare

I våras hade vi nöjet att se delar Kim W Anderssons produktion i konsthallen.

– Jag brukar tacka nej till utställningar, men när Staffanstorp hörde av sig kände jag mig tvungen att tacka ja, för att inte verka ha blivit en dryg stockholmare. Jag är mycket glad för att jag ställde ut. Dels är konsthallen i Staffanstorp en otroligt fin lokal, dels är min bildlärare Bengt Bengtsson involverad i utställningarna där, en man som jag har mycket att tacka för. Jag tycker de gjorde ett jättefint arbete. Det blev en vacker utställning. Vernissagen var rolig. Det dök upp en del gamla kompisar som jag inte har sett på väldigt länge, nu med småbarn springande runt benen.

Under Kulturfesten kommer Kim W Andersson än en gång till konsthallen i Staffanstorp. Denna gång för att ta emot årets kulturpris.

– Det känns mycket hedrande, säger Kim W Andersson.

 

Astrid – den nya utmaningen

Kim W Anderssons senaste utmaning är serieromanen Astrid: vulkanmånens kult:

– Jag har äntligen skapat min egen seriefigur, som jag ska göra många böcker med. Med Astrid går jag delvis ifrån skräcken och närmar mig science fiction och rymdäventyr, säger Kim W Andersson, samtidigt som han lugnar sina anhängare med att de fortfarande kommer att känna igen hans sätt att berätta.

Astrid är skapad för det stora amerikanska förlaget Dark Horse Comics och ska ges ut i november.

– Men jag har sett till att den kommer ut i Sverige också. På svenska och i en lyxigare utgåva med hårdpärm. Bli vän med mig på Facebook, så berättar jag hur du ska göra för att få ett exemplar av denna svenska special edition, uppmanar Kim W Andersson.

 

 

 

 

2016.09.28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top