• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Kulturstipendiat 2016:
Kulturstipendiat 2016:
Sabina Chantouria – singer-songwriter gör internationell karriär

Kulturstipendiat 2016:

 

Sabina Chantouria – singer-songwriter gör internationell karriär

 

Hon är singer-songwritern som drivs av impulser.

Jag får en känsla. Något som berör mig så starkt att jag inte kan släppa det. Oftast kommer melodin först. Sedan kommer orden. Det är en bearbetningsprocess, säger årets kulturstipendiat Sabina Chantouria.

 

I maj släpptes hennes tredje singel Cry For Me, i samarbete med musikförlaget Sweden Songs. Den spelades in av den amerikanska producenten Kevin Jarvis i dennes inspelningsstudio i Los Angeles. Musikvideon Cry For Me spelades in i Hollywood, i H.Q Avalon Studios, med regissören Chad Schollmeyer och hans filmteam. Sabina Chantourias motspelare i videon är den välrenommerade skådespelaren Ryan J Francis.

– Cry For Me är mitt största släpp hittills. En musikkarriär är något som många drömmer om. Nu vet jag att det går, säger Sabina Chantouria.

 

Stora Uppåkra – en plats för inspiration och reflektion

Men låt oss backa ett antal år tillbaka, för att leta upp Staffanstorpsrötterna hos årets kulturstipendiat.

När Sabina Chantouria skulle börja förskolan, i mitten av 1990-talet, flyttade familjen från Lund till Stora Uppåkra:

– Det är ute på landet, men ändå nära till Malmö och Lund. Jag gillade Stora Uppåkra. Det är en miljö som både inspirerar och inbjuder till reflektion och som gav mig lust att skriva mina första låtar.

De första låtarna kom till när Sabina Chantouria var kring tolv, tretton år. Ungefär i samma veva besökte hon också Georgien för första gången i sitt liv.

– Min pappa är från Georgien och min mamma är svenska. På grund av oroligheter i landet, hann jag bli tonåring innan jag kunde resa dit. Jag hade ibland känslan av att inte höra hemma någonstans. När jag mötte mina georgiska rötter, föll mycket på plats. Idag ser jag det som en styrka och en tillgång.

Det musikaliska arvet, säger Sabina Chantouria, är georgiskt. Farmor var folksångerska och hon har ofta fått höra att hon har ärvt farmors röst.

 

Kunskap är aldrig fel

I början av tonåren började hon också spela gitarr. Efter grundskolan gick hon musikgymnasiet på Spyken i Lund, följt av en kandidatexamen i musikvetenskap på universitetet.

– Kunskap är aldrig fel. Jag har läst musikvetenskap, komposition, produktion och musikjuridik. Det har jag haft mycket nytta av, fortsätter Sabina Chantouria.

Redan som nittonåring tog Sabina Chantouria sina första trevande karriärförsök i USA. Med egen låt blev hon uttagen till talangtävlingen World Championship of Performing Arts i Hollywood.

– Det var lärorikt, på gott och ont, men sedan dess har det rullat på, säger Sabina Chantouria.

 

A Confession och Spiderweb

Sabina Chantourias första singel, A Confession, släpptes 2013.

Året därpå kom hennes andra singel, Spiderweb, också här var Kevin Jaris inblandad. Och redan här fick Chad Sollmeyer upp ögonen, eller ska vi säga öronen, för den svensk-georgiska singer-songwritern och ville spela in en musikvideo för Spiderweb.

– Att agera var nytt för mig, men det kändes ändå naturligt, kommenterar Sabina Chantouria.

 

Egen unik identitet

En EP ligger i pipelinen. Den släpps förmodligen till våren.

– Jag tar hand om många bitar själv och bygger mitt kontaktnät större och större. Jag är selektiv och gillar att ha koll och göra saker på mitt sätt och skapa min egen identitet, säger Sabina Chantouria.

Det har hon redan gjort. Sabina Chantourias unika identitet är en röst fylld av känslor. En påtaglig närvaro som berör. Ett ärligt gitarrackompanjemang som harmonierar med den mogna rösten. Laddade musikkompositioner som gärna biter sig fast, men som aldrig blir banala.

 

 

2016.10.04,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top