• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / NÖJE / KULTUR / De fem sinnenas Kulturfest – Ett levande Staffanstorp
De fem sinnenas Kulturfest – Ett levande Staffanstorp

De fem sinnenas Kulturfest – Ett levande Staffanstorp

Kulturnatten blir från och med i år Kulturfesten i Spegelns regi.

– Dagen och kvällen då Staffanstorp fylls av liv och kultur i alla dess former – roligheter, smaker, dofter, toner och synintryck, säger Spegelns Stefan Svensson.

Ett antal programpunkter och aktörer är redan spikade. Andra ligger i förhandlingsstadiet eller börjar forma sig som goda idéer.

Musik

Folkets Hus är en aktör som troget håller öppet denna festliga oktoberkväll. I år gästas Folkets Hus av Skånska Visor, med Agneta Grundström och Hasse Andersson.

Mer musik blir det på Betania, närmare bestämt gospel. Detsamma gäller för S:t Staffans församlingsgård.

Ännu mer musik bjuder musikskolorna på. Både Staffanstorps Musikskola och Limus Musikskola lovar att lika skojiga som ljuvliga toner ska eka i Staffanstorp under Kulturfesten.

Mat och musik

S:t Staffans församlingsgård bjuder som vanligt in till en smakrik och färgsprakande internationell matfestival, i år större och delsponsrad av City Gross.

Traditionsenligt blir det också på Gästis, där musik och den kulinariska kulturen går helt i Irlands tecken.

I Rådhusets restaurang serveras italienska schlagers och dito läckerheter, ackompanjerade av bildvisning med förföriska vyer från La Bella Italia. Njut med flera sinnen; smaklökar, hörsel- och synintryck. Naturligtvis trallar vi med så gott vi kan! Volare ohoh, cantare, ohohoho, nel blu dipinto di blu…

Biblioteket

Vad händer under Kulturfesten på Biblioteket i Staffanstorp?

– Lena Andersson (hon med Facebook-sidan med gamla Staffanstorpsbilder) kommer tillsammans med, tror jag, släktforskarna, hålla till i Hörsalen.

Cirkus Saga, som är en stor förreställning, är inbokade, och kommer att framträda i Konsthallen.

Musikskolan ska också spela i Konsthallen.

Sen kommer biblioteket anordna mycket för barn, men ännu inget spikat hälsar bibliotekschefen på Staffanstorps Bibliotek Johan Rasmussen.

Nu ska det grävas i Rådhuset

Uppåkra och arkeologerna flyttar in i Rådhuset under Kulturfesten. Under dagen får förskolor och skolor gräva fram Uppåkrafynd. Till kvällen tar de vuxna vid. Det blir även filmvisning och föreläsning på ämnet.

Stefan Svensson säger att fler aktörer med historisk anknytning är på gång, men mer än så vill han inte avslöja i nuläget.

Till Rådhuset kommer också Nellie Rolf och Marie Ledendal, skaparna av Yoga-Liv.

Med humor och eftertanke visar de en sida av yoga som är mindre pretentiös. Yoga handlar mycket om vårt förhållningssätt, vår filosofi och attityd till olika saker i livet. De vill visa att du kan yoga där du står, mitt i vardagen!

Man ur huse

Kulturfesten ska vara kvällen då alla rör sig ute. För att locka ut ännu fler besökare från villan och TV-soffan, arrangerar Staffanstorps Motorförening en motororientering.

– Vi tittar även på något sätt få in Pokémon i Kulturfesten. Ett bra sätt att bredda utbudet och kunna locka besökare från ett bredare åldersspann, säger Stefan Svensson.

Torget ska leva och lysa

Kulturfesten i Spegelns regi, säger Stefan Svensson, ska fyllas med ljus, liv och roligheter:

– Torget har under senare år varit svart, så gott som öde. Så vill vi inte ha det! Än är programpunkten inte spikad, men jag tänker mig en ljusshow eller något åt det hållet. Jag vill att torget ska sjuda av liv, rörelse och happenings under Kulturfesten.

Mersmak

Stefan på Spegeln har ambition är att utveckla Kulturfesten i samma anda som han tillsammans med sina kolleger lyckades utveckla Staffanstorps Motorfestival.

– Än är vi inte där, men responsen känns mycket positiv så här långt in i projektet. Alla samarbetspartners och aktörer är överens om att den folkfest som Lions Club Staffanstorp har byggt upp och drivit i 19 år är alldeles för bra, stor och viktig att ge upp. Istället ska den få utvecklas. 2016 är bara början, och vi ska se till att det blir en början som ger mersmak inför 2017 och följande år, lovar Stefan Svensson.

Fadderföreningar

Fadderföreningar (volontärer) sökes till Kulturfesten.

Vill din förening delta, hjälpa till och synas?

Kontakta Stefan på 0735-440228

4 comments

  1. När och var kan man få tag i programmet för Kulturfesten i Staffanstorp?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top