• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / PORTRÄTT / Ronny och Katarina Hård: – konstnärer med egen teknik
Ronny och Katarina Hård: – konstnärer med egen teknik

Ronny och Katarina Hård: – konstnärer med egen teknik

Ronny och Katarina Hård är konstnärsparet som ständigt förvånar, inspirerar andra och förnyar sitt konstnärskap. Nu senast med en egen teknik
som visades i Rådhusets foajé under Kulturnatten.

-Förr hette det blandteknik. Idag, när en konstnär kommer på något som han eller hon tycker om, kallar man det för en egen teknik, säger Ronny Hård.

Photoshop – grafiskt blad – målning
I år visade paret Hård flera konstverk i akryl, men också ett fåtal i den nya, egna tekniken, vilken Ronny beskriver som ”knepig, jobbig men förbaskat intressant”.

-Varje verk är ett originalverk, det finns bara ett enda. I varje verk finns också f lera tekniker instoppade. Vi använder f lera av våra bilder och sammanlänkar dem i Photoshop. Det blir en transparant grund, där man kan se igenom flera lager, förklarar Ronny.
Den digitala bilden skrivs ut på ett tjockt grafiskt blad. Därpå följer en lång process med en massa olika pressar och tryck som Ronny har i sin verkstad.

-Vi plastar in bilden i en syrafri skiva, med hjälp av en speciell plastemulsion, direktimporterad från USA, och monterar det på en träplatta, fortsätter Ronny och ler illmarigt, för han vet att få av oss oinvigda hänger med i de olika turerna.
Först härefter plockas penslarna fram, för att ge konstverket dess slutliga färg och form. När så har skett sätts verket upp på en kilram.

-Det är alltså ett grafiskt blad, ett Photoshop-arbete och en målning i ett och samma konstverk, förtydligar Ronny, resultatet blir magiskt och koncentrerat.
Trelleborg nästa, sedan Stockholm
Den egna ”Hård-tekniken” i all ära, men både Ronny och Katarina säger att det fortfarande är originalmålningarna de lägger krutet på.
Under sommar och höst har Ronny ställt ut på Ekerums Konsthall på Öland. Även här välkomnades och hyllades hans nya måleri, där de öde, mystiska landskapen har bytts mot stadens dynamik, ljus och nerv. Där de gåtfulla kullarna har blivit bilar och fasader.

-Sommarutställningen slog mycket väl ut och man bjöd in mig till Antik- och Konstmässan i Älvsjö, som äger rum mellan den 18 och 21 februari. Men innan dess, från den 9 februari och månaden ut, har jag och Katarina en gemensam utställning på Axel Ebbes Konsthall i Trelleborg.
Lägg därtill Kulturnatten i Staffanstorp nu under hösten, som vi aldrig missar, betonar Ronny.

Lions gör så mycket bra

En lycklig vinnare i Lions och Kulturnattens konstlotteri gick hem med “Cab in Snow”, en oljemålning signerad Ronny Hård till ett värde av 22 000 kronor, vilket torde vara rekord i Kulturnattens historia.

-Lions gör så mycket bra. Jag tänkte att i år ska jag skänka något rejält. Att få lov att ge är en fantastisk känsla. Jag får verkligen en kick av det! kommenterar Ronny.
Kulturen stryps Så blir han allvarlig. Pannan rynkas och han ser ut som om han hade bitit i en citron:

-Det här ska du skriva: Aldrig någonsin har kulturklimatet i Sverige varit så katastrofalt dåligt som nu. Kulturen stryps!
Var finns kulturdebatten hos sittande regering? Vi konstnärer är egna företagare som inom vilken annan bransch som helst, men det går sällan att leva på det vi producerar. Nästan alla måste ha ett heltidsjobb vid sidan om. Jag vill inte ställa grupper mot varandra, men med alla satsningar som görs, varför talas det aldrig om kulturen och vad den betyder för människan? För galleristerna är det lika illa. Galleridöden är stor. Kulturen
verkar ha upphört att existera.

Så skiner Ronny upp igen:
-Jag och Katarina lever helt på konsten.
Vi har ett par stora gallerister kvar, och de räcker för oss. De många kurser vi ger är också mycket populära och drar folk.
Vi har vårt Norda Kulturhus, där vi kan ställa ut oss själva. Välkommen till oss i november. Då visar vi våra nya alster.
Ett eget kulturhus hade jag önskat alla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top