För femte året bjuder Norregården in till Fågellördag i Sjöstorp. Arrangemanget som började i liten skala har idag vuxit till en fest med hundratalet besökare, utställare, smakprover och – som alltid – en supersnäll ponny som gärna bjuder barnen på en ridtur.
Som vanligt sammanfaller Norregårdens Fågellördag med vinterfågelräkningen som vi alla kan delta i, alltid sista helgen i januari.
Fredrik och Sofia Ohlsson är fjärde generationen lantbrukare på den välskötta gården med milsvid utsikt över det böljande skånska landskapet, strax öster om Dalby.
-Ja, vi är i huvudsak lantbrukare, medger Sofia, men Norregårdens Fågelfrö, butiken på gården, tar allt större plats och engagerar oss allt mer.
Den godaste fågelmaten
Till Norregården kommer fågelvänner från när och fjärran för att handla kvalitetsmat till sina vänner vildfåglarna. Här säljs endast bästa kvaliteten av fröblandningar och talgbollar till vildfåglar. Två sorters havre, majs, korn och vete kommer från gårdens egna åkrar. Endast de grödor som är svåra att odla i Sverige, som hirs eller solrosfrön, importeras efter noggrann selektion. Gourmet och Standard heter Norregårdens egna blandningar, men de riktigt passionerade fågelmatarna har sina egna recept, köper frö i lösvikt och blandar själva.
Flertalet kunder är villaägare med trädgård, som nyligen eller för länge sedan har upptäckt det rogivande, intressanta och roliga i att mata fåglar och få iaktta dem på nära håll. Pigga pilfinkar och talgoxar, söta blåmesar och entitor, skygga domherrar, pilsnabba nötväckor och blyga rödhakar. Vem äter vad? Vem är glupsk? Vem är kräsen? Vilka arter stannar lugnt kvar vid fågelbordet och vilka skyndar iväg med maten för att äta på hemlig plats?
En växande kundkategori är ornitologerna. De nöjer sig bara med det bästa, vet exakt vad de vill ha och hittar det på Norregården. I sortimentet finns också fågelmatare, fågelböcker, honung från den egna gården och närproducerad senap.
Butiken på gården är alltid öppen. Mötena och berättelserna är många, snabbköpsbeteendet är som bortblåst när man kommer till Norregården. Här tar man sig gärna tid.
-Våra kunder känns mer som goda vänner och kommer barnfamiljer på besök, eller mormor och morfar med barnbarnen, brukar det bli en ridtur på ponnyn också, berättar Sofia.
-En gång i tiden hade vi alla en anknytning till landet. Så är det inte idag. Därför tittar man gärna runt när man är här. Visar och berättar för barn och barnbarn. Det blir som en utflykt och det bjuder vi gärna på, säger Fredrik.
Vad ska Norregårdens hönsfoder heta?
Till årets Fågellördag väntas ekologen P-G Bentz från Falsterbo Fågelstation. Han kommer att visa bilder och berätta om ett fågelår på Falsterbonäset, om arbetet på fågelstationen samt lära oss mer om fågelmatning.
Dalbyfotografen Christer Rådne ställer ut bilder på vilda fåglar i det skånska landskapet.
Kungsgårds Stenugnsbageri i Dalby gästar butiken med nybakat surdegsbröd och Norregården själv bjuder på mustig soppa som värmer i januarirusket. Eventuellt, säger Sofia, blir det också just denna dag som Norregården avslöjar vinnaren i namntävlingen:
-Vi har nyligen börjat sälja vårt eget hönsfoder med vete, korn och ett stänk av majs. På vår Facebook-sida bad vi kunderna att komma med namnförslag på produkten. Förslagen blev så många att vi kände att det var läge för en tävling. Fågellördagen känns som rätt tillfälle att kungöra namnet på vårt hönsfoder och vinnaren.
Sofia och Fredrik med barnen Hugo och Ebba, som känner butiken lika väl som sina föräldrar, hälsar oss alla hjärtligt välkomna till Norregårdens Fågelfrö, lördagen den 24 januari.
-Men glöm inte vinterfågelräkningen den helgen, påminner Hugo, den är viktig och alla kan vara med!