Hur kommer man igång på gymmet?
Alla kan träna på gym, gammal som ung. När man kommer till oss får man alltid en introduktion av maskinerna, så att man kan vara trygg, träna säkert och så att man vet varför man tränar i de olika redskapen. En bra början kan även vara gruppträning, där man dras med av andra och av musiken. Hos oss får man en prova på-vecka tillsammans med introduktionen.
Och hur gör man för att hålla motivationen uppe?
Sätt upp tydliga mål med din träning. Bestäm dig: Vill du bli starkare? Gå upp eller gå ner ett antal kilo? Minska eller öka midjemåttet? Det är viktigt att målen är mätbara och tidsbestämda. När man ser resultat av sin träning, ökar motivationen.
En extra hjälp för att hålla motivationen vid liv, är att ta hjälp av en personlig tränare som kan inspirera dig att träna mer och bättre och att nå hållbara resultat.
Att träna tillsammans med en vän är också bra. Man hjälper varandra, för ibland behöver man en puff i ryggen för att faktiskt komma iväg till gymmet.
Vilket råd har du för dem som säger ”Nej, jag är inte typen som går på gym”?
Jag har stor respekt för olika människors behov, tycke och smak. Det viktigaste är att känna sig bekväm när man tränar, annars blir det svårt med motivationen.
Även till dem som känner sig tveksamma inför miljön i gymmet, vill jag ge rådet att i varje fall komma och prova på gratis under en vecka. Då får man tid att känna in atmosfären, miljön och människorna hos oss. Trivs man inte, är det viktigt att hitta en annan rörelseform.
Vilka är dina bästa friskvårdsråd?
Allt du gör med lust gör du bra. Försök därför hitta det som du tycker om att göra. Sådant som får dig att må bra vill du fortsätta med och då uppnår du också resultat.
Det gäller även maten; ät det du tycker om, men minska på sådan mat som du vet innehåller mycket socker. Överät inte, ”lagom-reglen” är bäst. Kroppen behöver såväl fett som kolhydrater och protein för att hålla sig stark, men socker är den största boven.
Vad är hälsa och välbefinnande för dig?
Att hitta just min personliga balans i livet. Rörelse ser olika ut. Somliga vill svettas på en spinningcykel. Andra vill promenera i skogen. Oavsett vilket är det viktigaste att det faktiskt blir av. Någon typ av rörelse varje dag främjar hälsan både mentalt och fysiskt och hjälper oss att orka över pucklarna när det tar emot.
Att våga prova nya saker även om det känns ovant är också viktigt. Först när du har provat vet du om det var något för dig eller inte. Kanske hittar du en ny passion som höjer din livskvalitet. Den möjligheten är ju fantastisk!
Du brukar nämna ”personligt ansvar för vår hälsa”, vad menar du med det?
Precis vad jag säger – vi har alla ett personligt ansvar för vår hälsa. Tyvärr tror jag att vårt stillasittande kommer att få konsekvenser som direkt påverkar livskvaliteten. Det gäller främst min egen och nästa generation. När vi upptäcker hur vårdkostnaderna rusar i höjden, kommer vi att ropa efter handlingsplaner för rörelse i vardagen.
Det bekymrar mig att många idag inte vill ha motstånd. Allt ska gå lätt. Är det jobbigt och tar emot, så ger man upp, eller kanske inte ens ger det en chans. Kämpa på istället. Låt det ta emot, kanske till och med göra lite ont. Känslan efteråt är härlig, tro mig! Det finns inga genvägar, ingen annan kan göra jobbet åt dig…
Vad hoppas du det nya året ska bära med sig?
Att fler hittar just sin väg till daglig rörelse, bättre matvanor och större balans i livet.
2016 är för oss på Studio S ett mycket spännande år. I september, när Hälsomedicinskt Center blir grannar med oss i Hälsohuset, ser vi stora möjligheter att bjuda in och välkomna deras patienter till vårt gym, så att de snabbare mår bättre, blir starkare och får en ökad livskvalitet. Jag hoppas att samarbetet mellan Studio S och HMC kan inspirera fler Staffanstorpsbor till ett bra liv!