Country – den amerikanska dansbandsmusiken
Country är en musikstil med ursprung i den amerikanska söderns folkmusik och i brittisk och irländsk spelmanskultur. Sången kännetecknas av en känslofylld uppriktighet och närhet och är dansvänlig.
Det finns många stilar inom countryn bl.a bluegrass, som utgick från den äldre strängmusiken och innehöll ofta stämsång medan honky-tonk var känslomässigt råare, med elgitarrer och intensiv solosång.
För en tid hotades countrymusiken av Elvis Presley och rockabillyn ( som är ett slags blandning av country och rock) men har sedan slutet av 1950-talet genomgått en markant expansion. Den har blivit en storindustri med centrum i Nashville och ett fenomen med internationell dragningskraft och i Sverige har countryn också blivit populärar de senaste åren mycket tack vare Jill Johnson s tv-program från Nashville.
I Sverige växte det fram en dansbandskultur efter jazzen på 30-40 talen. Många av de första dansbandslåtarna var covers av amerikanska countrylåtar.
Beatniks – föregångarna på 50-talet
Begreppet ”beat” lanserades av författarna Jack Kerouacs i hans ”On the road (På drift) (1956) och i Allen Ginsburgs ”Howl”. Beat betydde att man ville leva ett eget ungdomsliv, skiljt från det traditionella och se på livet som en möjlighet till möten och kulturella förändringar.
Det blev också en beteckning för en ny generation författare, som ansåg att den ”amerikanska drömmen” var betydligt överdriven och inte alls gav ungdomarna den frihet som de längtade efter. Frihet, drogromantik och att ständigt vara på resa var några av idealen i beatkulturen.. Rödvin och hasch var drogerna för dem.
”The beat generation” som betyder ungefär ”den besegrade generationen” startade i bohemiska miljöer i New York och San Francisco under 1950-talet. I slutet av 50-talet kom begreppet ”beatnik” som var en blandning av beat och sputnik (den första obemannade rymdfarkosten) och dessa beatniks var denna tids ”värstingar”. Senare beteckningar blev även hippies och provos.
Raggare- de första svenska upprorsmakarna
Inspirerade av ungdomsfilmerna och rockmusiken i börjav av 50-talet fann en ny ungdomsgrupp, raggarna ( av ragga i betydelse ”söka sexuell kontakt med någon”), sin start i Sverige och blev ett begrepp som nästan bara fanns här.
Deras stora amerikanska bilar, skinnkläderna, provocerade sätt och liberala inställning till alkohol och sex chockade en stor del av dåtidens Sverige. Raggarnas förebildsland var USA och allt som hände där.
Gruppen blev betydelsefull och kamraterna fick en allt större betydelse.
I Sverige instiftades t.o.m. de så kallade raggarpargraferna, paragraf 12, i en utredning om unga lagöverträdare och ord som kravallpojkar började användas om raggarna. Enligt paragraf 12 fick polisen rätt att ingripa om en minderårig person utsätter sig för psykisk eller fysisk skada.
Sverige fick fram egna rockartister, ofta med artistnamn som började på Rock eller Elvis. Populärast var Rock-Ragge, Rock-Boris, Rock-Olga och Little Gerhard. Långfilmen Raggare som kom 1959 blev mycket omtalad och diskuterad.
De första raggargängen bildades i Stockholm i slutet av 1950-talet. De mest omskrivna i pressen var The Road Devils.
Under 1970-talets senare år rådde fullt krig mellan raggare och punkare. Den svenske ”raggarkungen” Eddie Meduza släppte singeln ”Punkjävlar” 1978. Den blev snabbt kultförklarad. Punkband, både svenska och utländska, blev attackerade av raggargäng under turnéer i Sverige, och svenska punkband skrev låtar mot raggarkulturen. Eddie Meduza har sedan dess blivit raggarnas musikfavorit nr 1 och hans skivor och kassettband säljs fortfarnde till höga priser långt efter hans död. Det finns ”raggarstäder” i Sverige t.ex. värmländska Torsby där raggarbilar nästan är mer vanliga än Volvo.
Blöjraggare (även ibland kallat Volvoraggare) är ett begrepp som används bland autentiska raggare om andra raggare som inte har någon “riktig” raggarbil utan t.ex. 20-25 år gamla Volvo. Ännu yngre ”raggare” (14-18 år) kan köra s.k. ”epatraktorer” som också kan vara ombyggda bilar som framförs med låg hastighet.
Ur ” Ungdomskulturer – förr och nu” av Christer Johansson
www.ungdomskulturer.se bloggen : www.popochrock.com