• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Kulturnatten blir Kulturfesten i Spegelns regi
Kulturnatten blir Kulturfesten i Spegelns regi

Kulturnatten blir Kulturfesten i Spegelns regi

Under 20 år har Lions Club Staffanstorp skämt bort oss med en sprakande folkfest mitt i den mörkaste hösten – Kulturnatten. Från och med i år tar Spegeln över arrangemanget och stöper om det till Kulturfesten – Ett levande Staffanstorp.

-Det är en ära och en fantastiskt rolig utmaning att få driva vidare och förädla detta Lions-arv med så stor utvecklingspotential, säger Spegelns chefredaktör Stefan Svensson.

20 år – en bra milstolpe

Joachim Wingård från Lions Club Staffanstorp säger att 20 år med Kulturnatten kändes som en bra milstolpe att lämna över stafettpinnen vid:

-Vi arrangerar Bonnamarknaden sedan många, många år. Att även dra runt Kulturnatten är ett drygt jobb med dålig timpeng, det vill säga det ekonomiska överskott som Lions skänker till olika ändamål. Vi tror det finns andra saker som vi kan arrangera, som ger större överskott till mindre arbetsinsats. Vi drar oss ur Kulturnatten, men kommer med största sannolikhet att arrangera andra saker, exempelvis någon konsert. Dock inte i år. Vi tror Stefan är rätt man att driva arrangemanget vidare. Spegeln har ju producerat Kulturnattstidningen i många år. Vi önskar er lycka till.

En samordnande roll

Kulturnattens tidning produceras sedan 2003 av Spegeln.

-Många av aktörerna samarbetar med Spegeln i flera andra sammanhang, däribland kommunen, kyrkan, krögare på orten, biblioteket, Musikskolan och Folket hus. Dessa aktörer är självgående. Spegelns roll blir koordination och samordning, mycket går ut på att matcha tider. Vi ska också fortsätta göra en välmatad och uppskattad tidning inför årets Kulturfest och dem som kommer därefter, lovar Stefan Svensson.

Vill bredda och förädla

Ett första möte mellan Spegeln och flertalet av Kulturfestens stora aktörer ägde rum i slutet av maj. Där beslutades bland annat om namnbytet samt att Rådhuset och Torget ska vara Kulturfestens hjärta.

-Jag delgav dem min syn på hur arrangemanget kan breddas och förädlas och fick god respons. Mina idéer handlar om att rikta sig till en bredare ålderskategori. Jag vill se förskolor och skolor på Torget mer eller mindre hela den dagen. Jag tror också på någon form av utställning med våra lokala matproducenter på Torget. Utgrävningarna i Uppåkra ska självklart flytta in i Rådhuset och mina tankar kring ett vikingaevenemang på Torget börjar ta allt fastare form. Det forna Uppåkras slut och vikingatidens början går in i varandra tidsmässigt sett, framhåller Stefan Svensson.

Han vill även göra Kulturfesten mångkulturell:

-Jag vill internationalisera Kulturfesten och ser potential i att involvera våra nyanlända och deras traditioner och kultur inom olika områden.

En riktigt mäktig och månghövdad kör, fortsätter Stefan Svensson, bör få stå för finalen någon gång under den sena fredagskvällen:

-Detta lär inte bli verklighet i år, tiden är kort, men Staffanstorp med omnejd har så många fina körer. Tanken att samla dem och låta dem avsluta på torget, upplyst av facklor, tycker jag är så bra att nackhåren reser sig!

Kulturfesten – Ett levande Staffanstorp

Lions är en världsomspännande välgörenhetsorganisation där alla arbetar ideellt. Spegeln är ett affärsdrivande företag. Hur går detta ihop, Stefan Svensson?

-Det är en viktig fråga. Det enkla svaret är att Spegeln måste driva detta affärsmässigt. Jag tror på en lösning liknande Staffanstorps Motorfestival, att en förening bildas och att man diskuterar med olika aktörer som kan ha intresse av att sponsra Kulturfesten. Utan Lions blir det inget överskott som kan gå till världens oroshärdar, men arrangemanget måste få fortgå för Staffanstorps egen del. För alla oss som bor här, för dem som inte kommer härifrån men ändå har gjort det till en tradition att besöka arrangemanget samt för att bejaka det fantastiska initiativ som Lions Club Staffanstorp har drivit i 20 år. Min och Spegelns ambition är att Kulturfesten ska vara kvällen då hela Staffanstorp struntar totalt i teven. Vi är många som både vill och kan kavla upp ärmarna. Med gemensamma krafter når vi dit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top