• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Migrationsverket, troligtvis ett av de största skämten i vår tid!
Migrationsverket, troligtvis ett av de största skämten i vår tid!
Karin Nilsson ledarskribent i Spegeln!

Migrationsverket, troligtvis ett av de största skämten i vår tid!

Det finns en sak i samhället som jag skulle vilja avskaffa före allt annat. Det är byråkrater som förvandlats till paragrafryttare och totalt saknar driften och mandatet att driva saker för samhällets bästa som helhet. Migrationsverket visar nu upp sin totala oförmåga att se till Sveriges bästa genom att utvisa en man som enligt Migrationsverkets gränsdragningar tjänat för lite pengar. Och definitionen av för lite pengar är en lön som överstiger 20 000 kronor per månad.

Ja, ni läste rätt. Även om man har en fast anställning i Sverige, och gör rätt för sig, så räcker inte det. Lönen måste vara på en viss nivå och stämma med gängse kollektivavtal. Och om man arbetar på pizzeria så måste lönen överstiga 20 000 kronor. Arbetsgivaren, som missat att facket höjt denna gräns med några hundralappar och som var nöjd med sin arbetstagare och ville behålla honom gjorde en retroaktiv betalning för att komma upp på rätt nivå. Då kan man tänka sig att historien slutar där och allt är frid och fröjd. Men nej, migrationsverkets handläggare konstaterar att fel har begåtts från arbetsgivaren och därmed ska mannen i fråga utvisas.

Vi kan nu föra en dialog om vikten av att restaurangbranschen inte dumpar löner eller låter folk arbeta svart. Vi kan även föra en debatt kring kollektivavtalets utformning. Men jag vill lyfta blicken något.

Totalkostnaden för samhället genom att utvisa en man som under flera år gjort rätt för sig måste vara betydligt högre än att låta mannen få fortsätta att leva integrerad i det svenska samhället. Detta då mannen i fråga kommer att bidra till skatteintäkter för samhället i framtiden. Att dessutom bo i Sverige i sju år då man hunnit lära sig språk och kultur för att därefter utvisas är en vidrig total felbehandling av en medmänniska. Att utvisas när arbetsgivaren åtgärdat problemet med argumentet från migrationsverket att man följer regelverket till dess att domstol beslutar annorlunda gör mig skogstokig. Domstolsprocesser är dyra och komplicerade och går ner på mikronivå, vilket bara kommer att leda till större kostnader för mig som skattebetalare.

Är migrationsverkets medarbetare och dess ledare så ”duktiga” på att läsa alla paragrafer att de missar att de är en myndighet som ska underlätta för samhället och som finansieras av mina skattemedel, så borde de se över sin verksamhet. De borde omgående skrika mot beslutsfattare när de inser att de beslut de fattar är korkade, trots att de följer reglerna. Istället ska nu skattemedel för sju års integration kastas i sjön och dessutom en kostsam utvisning på detta. Som skattebetalare kokar jag av ilska.

I en tid då samhället ställs på prov måste vi kunna anpassa oss. De byråkratiska regelverk som framkommit under alla de år då Sverige enbart kantats av i-landsproblem måste försvinna. Medarbetare på myndigheter måste få direkt tillgång till beslutsfattare när situationer som dessa uppstår. Beslutsfattare måste kunna fatta snabba beslut för att se till hela samhällets bästa. Myndigheter måste leva med en omvärldsbevakning och inse att deras beslut kommer påverka offentliga medel i andra myndigheter. Ett tips på en viktig ministerpost för statsminister Löfvén vore någon som enbart arbetar för att se över kostnadsineffektivitet som uppstår mellan olika myndigheter. Detta är en skyldighet till dig och mig som betalar skatt varje månad.

För övrigt kan tilläggas att enligt regelverk så måste man ha mer än 20 000 kronor i månaden i lön för att göra pizza. Om du däremot är soldat som ska åka på internationell insats utomlands och riskera ditt liv, så har du en lön under 20 000 kronor. Men den diskussionen får vi ta en annan gång.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top