• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Föreningsliv / Öppet hus på Aspvägen – här bryts ensamheten
Öppet hus på Aspvägen – här bryts ensamheten
Fullsatt på öppet hus på Aspvägen. Stående till vänster i bild Jaques Schultze.

Öppet hus på Aspvägen – här bryts ensamheten

Att komma ut, bryta ensamheten i vardagen, umgås, bli sedd och veta att det finns ett lyssnande öra om man behöver prata, är en av de viktigaste medicinerna för att höja livskvaliteten.

En sådan fantastisk medicin delas ut varannan onsdag i samlingslokalen på Aspvägen. Vårdgivaren är diakonin i S:t Staffans församling.

Klockan halv två, heter det att öppet hus på Aspvägen börjar. Redan en timme tidigare börjar folk droppa in. Tre av de fyra som kom allra tidigast är Gun Walldoff, Britta Månsson och Inga-Kerstin Björkqvist, de ideella krafterna som dukar vackert, brygger kaffe och ställer lokalen i ordning. Den fjärde är diakoniassistent Inger Nilsson. Hon verkar känna de flesta vid namn, byter förtroendefullt några ord här, några där. Sätter sig ner och lyssnar lite längre till någon som tar hennes hand.

-För mig handlar öppet hus om mötet och samtalet, mellan besökarna och mellan mig och besökarna. De som kommer hit känner att det är lätt att inleda ett samtal med mig. Kanske om något som tynger och bekymrar dem, något vi träffas och pratar med om vid ett annat tillfälle. Att öppna sig kan ibland vara svårt, men här är det enkelt att säga, eller antyda, att man skulle vilja prata, berättar Inger Nilsson.

En stund i gemenskap

Ebbe Hägg sträcker sig så långt han kan ur sin rullstol och ger Inger Nilsson en kram.

-Detta är höjdpunkten i min vardag, en god upplevelse och en stund då man känner att man inte är ensam, säger han till Spegeln, och får medhåll av ett gäng damer i närheten.

-Här är alltid fullt med folk och en härlig gemenskap som man får vara en del av, säger Berit Strandh och Gunnel Nilsson.

Inga-Kerstin Björkqvist har fullt upp, men hinner berätta varför hon började gå hit:

-När jag gick i pension, i slutet av 1990-talet, hjälpte jag rullstolsburna personer att komma hit. Det blev dubbel glädje. De bröt ensamheten, jag gjorde något gott för dem och tillsammans umgicks vi här på öppet hus. Sådant mår man bra av!

Lillemor Granetoft säger att hon har gått på öppet hus i 20 år:

-Det ger mig mycket. Den fina sammanhållningen och att man hela tiden lär känna fler personer… fast Ingers dikter och texter är nästan det bästa av allt. De tar man med sig hem, funderar över och finner tröst eller ro i.

-Jag brukar inleda öppet hus med en tänkvärd dikt eller en text, förtydligar Inger Nilsson.

Det är lätt att isolera sig i sorgen

Öppet Hus på Aspvägen startade i början av 1990-talets. Man samlades kring en fika. Tiotalet personer brukade finnas på plats. När diakoniassistent Inger Nilsson tog initiativet under sina vingar 2008, hade skaran vuxit till närmare 20-talet och oftast bjöd eftermiddagen också på någon form av underhållning.

-Jag kände att detta var ett viktigt inslag i många människors vardag. Drygt hälften av dem som kommer hit har mist sin livskamrat. Det är alltför lätt att isolera sig i sorgen, men hit är det enkelt att komma och man knyter snart nya kontakter, med mig och med andra, säger Inger Nilsson.

Idag samlar öppet hus på Aspvägen aldrig färre än 50 personer.

Spökguiden Jacques Schultze

Denna februaridag stod Jacques ”Spökguiden” Schultze för underhållningen. Med en rejäl portion mustig humor och stor kunskap kring temat Skånska skrönor & räliga historier fick han publiken att ömsom skratta, ömsom rysa. Han tog med åhörarna till domkyrkan och Lunds smala gränder, till spöken i Malmö och avslutade med en historia som vi alla känner till: Tågrånet i Staffanstorp anno 1907.

 

Öppet Hus på Aspvägen våren 2016

Aspvägen 1, Staffanstorp. Gratis.

Varannan onsdag kl. 13.30 – 15.30

9 mars ”Två tjejer och en gentleman”

Ett program som lyfter fram ambitioner och vilja, nutid och framtid, unga flickors sångbegåvning och dold musikalitet.

23 mars ”En musikalisk resa med Wiehe & Afzelius”

Richard Falk, gitarrist och sångare bjuder på många fina axplock ur Björn Afzelius och Michael Wiehes låtarkiv. Även allsång.

6 april ”I Arne Lamberths anda”

Martin Lavröd, piano, och Bo Nilsson, trumpet, framför Arne Lamberths musik. Vi minns den fantastiske trumpetaren som spelade ”O mein Papa” med sådan magi att ögonen tårades.

20 april ”I backspegeln”

Vår f.d. kyrkoherde Hans Rochester besöker oss och delar med sig av olika händelser och upplevelser han har varit med om i sitt liv.

11 maj Vårens utfärd. Mer information kommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top