• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Föreningsliv / FÖRENINGAR / Trefalt Staffanstorp på OS i Rio
Trefalt Staffanstorp på OS i Rio

Trefalt Staffanstorp på OS i Rio

Hur många svenska orter av Staffanstorps storlek kan stoltsera med hela tre representanter på de olympiska sommarspelen 2016 i Rio de Janeiro?

-Det borde inte finnas på kartan, men SK Triton gör det! säger elittränaren Bebbe Mattsson med ett stort leende och utan minsta försök att dölja sin stolthet.

Att Ida Marko Varga ingår i den svenska OS-truppen står klart sedan länge.

I början av april kom ett glädjande besked från den libyska OS-kommittén: Tritonsimmaren Ahmad Attellesey ingår i Libyens simmarlandslag.

Men vem är den tredje staffanstorparen?

-Det hade med stor sannolikhet varit Magdalena Kuras, om hon inte hade blivit sjuk och fick åka hem från Europamästerskapen i London i maj. Nu blir det istället jag, som ackrediterad tränare, säger Bebbe Mattsson, nu med allvar i rösten.

Visst ser han fram emot att delta i sommarens stora arrangemang, men han hade hellre sett att den tredje tritonen var Magdalena Kuras.

OS-debutant

För 21-årige Ahmad Attellesey är det debut i OS-sammanhang. Men att det skulle vara nervöst vill han inte tillstå:

-Nej, det är mest spännande! Jag är otroligt glad och ser verkligen fram emot att delta.

Han är uttagen att simma 50 meter frisim, en mycket teknisk gren.

-Du kan jämföra med en sprinterlöpare. Det handlar inte främst om hur vältränad du är, utan om att göra allting rätt och snabbt. Tidigare tränade jag så hårt som möjligt och tänkte inte så mycket på tekniken. Nu gör jag tvärtom, låter tekniken vara det viktiga, och det har gett resultat, förklarar Ahmad Attellesey.

Libyen väntade länge med att bestämma sig för vilka OS-grenar man skulle ställa upp i. I början av året fick Ahmad Attellesey veta att endast fem grenar var aktuella.

-Jag bestämde mig då för att inte räkna med att simning skulle vara en av dem. Därför blev jag verkligen överraskad i början av april, när jag fick beskedet.

I december simmar Ahmad Attellesey åter för Libyen, under VM i Kanada.

OS-veteran

Ida Marko Varga gör sitt fjärde OS och torde därmed kunna benämnas olympisk veteran. Lägg därtill att 31-åringen också har blivit mamma sedan sist hon deltog i London OS 2012. Sonen Vincent är idag tre år.

-Jag är faktiskt den första svenska simmaren och mamman som tas ut till OS. Om Therese Alshammar också tas ut, vilket hon med största sannolikhet gör, blir vi två med hejande barn i publiken, säger Ida Marko Varga med ett skratt.

Sonen, fortsätter Ida Marko Varga, har skänkt henne större harmoni och en ny syn på tillvaron:

-Tidigare var simning det viktigaste. Idag är det Vincent. När han föddes hade jag inga planer på att fortsätta som elitsimmare, men det är ju så roligt och jag är ett levande bevis för att det går att kombinera barn och elitsimning. Jag skulle gärna fortsätta så länge som möjligt. Nu simmar jag detta OS och fortsätter att simma i höst, sedan vet jag faktiskt inte. Simning är inte som fotboll, jag måste försörja mig också.

Ida Marko Varga simmar 4 x 100 frisim och 4 x 200 frisim. Huruvida hon också ska tävla i 200 meter fjäril, får hon besked om i början av juli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top