• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Begravningsbyrån som vill sticka ut

Begravningsbyrån som vill sticka ut

”Bränn mig och släng mig på nässlorna! Min begravning ska inte ställa till med besvär för någon!”

Så svarade Shirine Stjernfeldts pappa, när hon förde ämnet på tal. Svaret gjorde henne arg:

-Det är inte bara den dödes begravning. Det är också de efterlevandes – barns och barnbarns – begravning, deras tillfälle att visa hur mycket du har betytt för dem.

Shirine har en flerårig erfarenhet som begravningsentreprenör, inte minst som borgerlig officiant, från två olika företag.

-Jag har trivts väldigt bra där jag har arbetat, men jag har också sett en bransch som är konservativ och traditionsenlig, som nästan lider av förändringsfobi. Genom Stjernfeldts Begravningsbyrå vill jag vara nytänkande, sticka ut och hjälpa människor att tänka utanför ramarna, säger Shirine.

Varje moment andas personlighet

Sedan september driver Shirine och maken Fredrik tillsammans Stjernfeldts Begravningsbyrå, dels från kontor i hemmet i Lilla Uppåkra, dels från kontor på Hjärupsgården. Shirine brinner för det verkligt nära avskedet, där varje moment andas den avlidnes personlighet, passioner, tankar och musiksmak.

Hon önskar att vi i mycket högre utsträckning skulle våga vara personliga, komma nära och verkligen skapa något unikt av det sista avskedet:

-Men vi är ju så fruktansvärt rädda för döden. Tänk om vi istället kunde föra en öppen dialog.

Önskelistan

Olika aktörer har olika namn på den. Någon kallar den Vita Arkivet. Shirine kallar den Önskelistan och den är utformad så att den inbjuder till dialog och fungerar som ett underlag som nära och kära kan diskutera kring:

-Jag har tyvärr mött alltför många i sorg, som har hittat ett formulär i en byrålåda, men inte förstår vad deras nu avlidna mamma egentligen menade. Jag vill uppmuntra till att vi i förväg samlar dem som vi tror ska finnas med på vår begravning och tillsammans, var och en med sina önskemål, samsas om hur avskedet ska se ut. Då kan vi verkligen forma ett vackert minne att tänka tillbaka på.

Hyllningsceremoni

Vad är då en personlig begravning? Arbetar inte alla begravningsbyråer så?

-Jo, men jag vill ta det några steg längre. Den möjligheten har jag framförallt vid borgerliga begravningar och Stjernfeldts Begravningsbyrå vill nischa in sig på dessa, även om vi naturligtvis också välkomnar dem som vill ha en kyrklig begravning, betonar Shirine och fortsätter:

-Att svepa och kistlägga en kropp, kan alla lära sig. Men det finns en annan del – bemötandet och samspelet mellan de sörjande och mig – och den kräver specialkompetens. Jag har förmågan att läsa människor, att förstå var i sorgeprocessen de befinner sig. Se vem som vill gå mycket lugnt fram och vem som faktiskt behöver få skratta lite. Jag vill använda denna förmåga till att verkligen jobba på individnivå, guida familjen genom hela processen och ge dem det bästa av minnen att tänka tillbaka på. Vi måste få lov att vara nytänkande och moderna även i döden, även vid en begravning. Jag vill få dem som kommer hit att tänka personlig hyllningsceremoni snarare än begravning.

Våga använda kärlek och fantasi

Shirine funderade länge innan hon tog steget till eget företag. Sedan hon var femton år har hon sjungit på begravningar, sakta närmat sig branschen, arbetat inom den och kommit underfund med den.

Hon har närmat sig anhöriga och fått dem att öppna sig, att våga använda hela sin kärlek och fantasi. Tillsammans med de anhöriga har hon skapat hyllningsceremonier som hon vet är ljusa minnen. Men hon har också stött på patrull för sina idéer, oftast från kyrkans håll.

-Jag vill mer, nytt och verkligt personnära med Stjernfeldts Begravningsbyrå. Det måste finnas en begravningsbyrå där man får vara modern och nytänkande. Nu finns den begravningsbyrån – Stjernfeldts Begravningsbyrå!

 

2014.11.24, Ann Mellblom för Spegeln

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top