• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Lundalands filharmoniska orkester förvandlar Jakriborgsalen till Royal Albert Hall

Lundalands filharmoniska orkester förvandlar Jakriborgsalen till Royal Albert Hall

”Jag vill att publiken skall känna samma eufori och glädje som i de engelska Pomp and Circumstanceskon­serterna i Royal Albert Hall” säger Lundalands filhar­moniska orkesters dirigent, Kristofer Wåhlander. Får han som han vill, och han har en enastående förmåga att hänföra sin publik, kommer alla, den 5 sep­tember i Jakriborgsalen i Hjärup, att sjunga med, tuta, kasta konfetti och vifta med flaggor. Konsertens första avdelning blir det välkända Lundalandskonceptet med högklassisk opera och lättsamt mellansnack. I andra avdelningen omvandlas Jakriborgsalen till Royal Albert Hall. Allt borgar för en upplevelse i kolossalformat, lokalen rymmer 876 personer och endast 200 biljetter är kvar. Det börjar likna den engelska förlagan där folk tältar veckovis utanför Albert Hall för att försäkra sig om en biljett.

Stjärnspäckat

På scenen finns 120 man och för att ge ytterligare engelsk touch på Lundalands filharmoniska orkester (LFO) har man förstärkt orkestern med en ny brassektion från Storbritan­nien. Dessutom medverkar en av Sveriges två främsta barytonsolister, Olle Persson. Han har medverkat i uppsätt­ningar på Kungliga Operan, Folkoperan, på övriga Nordens betydande scener samt varit flitigt förekommande i radio

och TV. Olle Persson kommer, utöver de engelska Albert Hallklassikerna, att sjunga några välkända operafavoriter. Helsingborgs konserthuskör, en blandad kör som blivit något av LFO:s ”huskör”, kommer också att delta i konser­ten. Helsingborgskören, som består av 60 sångare, leds av Mats Paulson. Publikvärd är Olle Steimer, musikpedagog, musikprofil och mycket anlitad konferencier. Olle Steimer är känd som mannen bakom Malmö symfoniorkesters populära ”Nallekonserter”.

A touch of England

Det är inte bara i Rule Britannia och Land of Hope and Glory som Albert Hallstämningen skall infinna sig. På konserten introduceras engelsk kvalitetschoklad genom ett samarbete med Lynn Pilling Chocolatier. Chokladen är tillverkad i form av olika instrument och kan säkert hitta sina avnämare i den musikaliskt intresserade publiken.

Kanske publiken även får uppleva ”fish and chips” eller andra engelska specialiteter? Det är endast krögarens fantasi som sätter gränser.

Lundalands filharmoniska orkester

Det är fem år sedan orkesterns dynamiske dirigent, Kristo­fer Wåhlander och musikskolerektorn i Kävlinge, Gertrud Afzelius kontaktade Kävlinges näringslivschef Mats Rosén och presenterade idén om att starta LFO. Med EU-pengar, stöd av fem kommuner och icke minst det privata närings­livet tillkom en filharmonisk orkester med Öresundsregio­nens främsta musiker som bas. LFO förstärks dessutom med internationellt kända instrumentalister och solister. LFO har sedan 2010 gett konserter i lagerlokaler, nerlagda fabriker…..kort sagt lokaler som ingen annan skulle komma på idén att sätta in en filharmonisk orkester i. Det är kanske just detta som har gett LFO en sådan enorm popularitet och att orkestern har nått en bred publik med ett nyväckt intresse för opera. Dirigentens inspirerande, pedagogiska och humoristiska vägledning av sin publik har icke desto mindre bidragit till dess musikaliska välmående

Scroll To Top