• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Staffanstorps Judo representerat på Special Olympics Games i USA

Staffanstorps Judo representerat på Special Olympics Games i USA

Under fjorton dagar i juli/augusti var sju aktiva och tre ledare från handikappjudon i Sverige i Los Angeles i USA och tävlade tillsammans med ungdomar från hela världen. Tre av ungdomarna och en ledare var från Staffanstorps Judoklubb..

Tränaren Pihl Blomgren och de aktiva Emma, Danne samt Louise var där. Med på resan var också ungdomarnas föräldrar som dock inte bodde tillsammans med de aktiva. De tre första dagarna i USA bodde de på en dövskola i River Side ca 10 mil ut­anför LA. Där gick de tillsammans med det amerikanska laget i en parad genom staden, i paraden deltog mellan 2 och 300 personer. Under tiden där hann de med att göra ett antal studiebesök bland annat besökte de museet, brandstationen, en citrus odling och en ranch. På ranchen fick de se hästuppvis­ningar. De hade också grillparty ihop med de amerikanska deltagarna. Grillpartyt var något de uppskattade då maten annars bestod av hamburgare morgon, middag och kväll.

Den tredje dagen flyttade över till LA där de bodde på UCLA:s område tillsammans med alla de andra 4000 som deltog i spelen. Universitetsområdet var gigantiskt, lika stort som hela Staffanstorp. En GPS var en nöd­vändighet för att kunna hitta. Judolaget bodde på samma ställe som fotbollsspelarna från Sverige vilket gjorde att de hittade många nya vänner bland dem. Här var allt tiptop, även maten, där fanns massor av välja på så alla kunde hitta något som passade dem.

Den stora invigningsdagen är något som ingen av deltagarna kommer att glömma. De beskri­ver den som en magisk och overklig händelse. Då deltagarna går in i bokstavsordning fick det svenska laget stå och vänta i över tre timmar i en sporthall för att sedan gå in bakom den svenska flaggan in på olympiastadion. Att gå in på denna stora stadion där så många världsstjär­nor tävlat och slagit otaliga världsrekord var en otrolig känsla som gav alla ”ståpäls”. Till lycka för de svenska deltagarna så satt den svenska hejarklacken rätt så att de kunde se och vinka till dem under ingångsmarschen.

Under invigningen var det som under alla olympiska spel underhållning och tal. Det stora talet stod Michelle Obama för och Ste­vie Wonder var med och sjöng. Elden tändes av någon för de svenska deltagarna okänd person och det hela avslutades i amerikansk anda med ett jättefyrverkeri.

Då judotävlingarna var under tre dagar så hann de med att besöka ett antal platser i LA. De var bland annat på Handelskammaren och på mingelparty hos Maria Montazami. Dessutom träffade de den svenska skåde­spelaren Bo Svensson som bjöd hem dem på grillparty. Där grillade de spareribs och tittade på den otroliga utsikten. Från hans trädgård hade de en utsikt över hela LA. De hann också att fönstershoppa på Rode Drive och att gå på Work of Fame. Även ett besök hos Madame Tousseau och Malibu samt givetvis ett besök på ett shoppingcentra, det är ju inget man får missa när man är i USA. Att några fick köpa en resväska till och någon hade problem med baggagevikten hem är sådant som ingår i resor till USA.

De tre tävlande från Staffanstorp klarade sina tävlingar bra. Motståndet var hårt och i den tuffa konkurrensen som var där är de alla nöjda med sina placeringar. Emma blev femma, Danne fyra och Louise fyra i sina respektive klasser. Bra gjort.

När jag frågar de tre vad som var bäst med resan svarar de att tävla och att träffa andra ungdomar som gjort att de fått nya vänner både från andra länder och från andra sporter. De säger alla att de har haft jätteroligt och att det var en upp-levelse de aldrig kommer att glömma.

 

 

 

Fotnot: Special Olympics starta­des av Eunice Kennedy Shriver, syster till de mer kända bröderna John F och Robert Kennedy. De hade också en utvecklings­störd syster Rosemary. Under hela deras uppväxt sportade de tillsammans något som fick upp ögonen på Eunice för hur orättvist utvecklingsstörda personer behandlades. I Juni 1962 öppnade hon det första lägret för utvecklingsstörda hemma hos sig på Shriver Camp, dessa läger fortsatte hon att ha de följande fyra åren för att den 20 juli 1968 öppna de första Special Olympics på Soldiers Field i Chicago tillsammans med Chicago Park Distrikt.

Scroll To Top