• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Skånska Järnvägsresor under tre decennier – Fjorton underhållande noveller i tågmiljö

Skånska Järnvägsresor under tre decennier – Fjorton underhållande noveller i tågmiljö

”Järnvägar också! Varför ska just jag, som sedan årtionden hyser stor antipati mot tåg och järnvägar, behöva recensera Gert Åkessons bok Skånska Järnvägsresor under tre decennier?”

Ungefär så tänkte jag. Jag försökte prata mig ur dilemmat, men lyckades dåligt. Plötsligt satt jag där med boken i händerna och gjorde snart en mycket trevlig upptäckt:

Skånska Järnvägsresor under tre decennier är en novellsamling om fjorton korta berättelser fyllda med härligt mustiga personporträtt, roliga anekdoter och nostalgiska vägbeskrivningar genom delar av Skåne som, sedan järnvägslinjer har lagts ned, inte längre är sig lika. Som grädde på moset, för järnvägs- och tågfantaster, tilldrar sig handlingarna i tågkupéer och vagnar, stationer och perronger samt kryddas av upplysningar om lokmodeller och lokmotorer.

Under tretton tågresor och en bussresa stiftar vi läsare bekantskap med minst lika många unikum till personligheter.

År 1967 följer vi med en ung Gert Åkesson och kamraten Mats när de inhandlar en banjo på Södra Förstadsgatan i Malmö. På tåget hem till Staffanstorp råkar de ut för mytomanen Evert.

På Bornholmspilen möter vi mannen som äter korv som andra äter bananer och får veta vilka konsekvenserna blir.

En tidig oktobermorgon 1969, på sträckan Simrishamn-Ystad, finner vi den tragikomiske sexgalningen Sven Nolla med ”spissa knän”.

Vi följer med på sista avgången längs Falsterbobanan. Längs västkustbanan möter vi göteborgaren Jerry, som inte kan skilja på Helsingborg och Trelleborg. Någonstans mellan Ystad och Simrishamn hårar hunden Tulle av sig på Ruts laxrosa dräkt.

Det är ett nöje att få följa med på Gert Åkessons välförfattade tågresor. Jag glömmer snart min tågaversion och vänder ivrigt sida för att få le åt nästa talande personbeskrivning och få känslan att ”aha, jag förstår precis vilken typ du menar”.

Men Skånska Järnvägsresor under tre decennier är också ett dokument över SJ:s och de styrandes dumhet. De järnvägar och spårvägar vi idag så hett efterfrågar och behöver fanns och fungerade för bara en generation sedan. Simrishamnsbanan som också gick genom Staffanstorp. Falsterbobanan från Malmö, över Tygelsjö, Hököpinge och Vellinge, ner till näset. Tåget från Eslöv, över Hörby, till Kristianstad. Från 1967 till 1985 förlorade över 100 mindre och medelstora orter sin persontrafik på järnväg. Hur kunde vi vara så dumma?

hd_4_1nov

Skånska Järnvägsresor under tre decennier

Författare: Gert Åkesson

Förlag: Ordtrotters Förlag

ISBN: 9789198157604

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top