• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / NÖJE / EVENEMANG / Utflyktstips – En tidsresa på Höje å
Utflyktstips – En tidsresa på Höje å
Stefan Håkansson tillsammans med sambon Carin Berggren-Clausson äger och driver verksamheten

Utflyktstips – En tidsresa på Höje å

På Skånes tre största vattendrag, Rönne å, Helge å och Kävlingeån har man sedan flera år tillbaka kunnat åka pas­sagerarbåt. Sedan ett år tillbaka kan man även befara Höje å, denna å som går som en kroppspulsåder genom de tre kommunerna Lomma, Staffanstorp och Lund. I veckan var det säsongspremiär för Lommaflotten.

Din närmsta kryssningstur

”Kryssningen” går mellan Lomma hamn och upp i Höje å till Lomma kyrka. Färden tar behändiga två timmar och under denna resa kan man äta medhavd matsäck eller, via flotten, beställa något gott från Lomma Fiskbod. Till detta får man en underbar tur, ja nästan en tidsresa, från det moderna och expansiva Lomma hamn till en miljö som en gång i tiden befors med pråmar upp till tegelbruken vid gamla Lomma. Denna se­nare åmiljö för tankarna till Amazonflodens biflöden.

Lommaflotten tar 34 passagerare, med sina 11 m längd, 4.30 m bred och 1 meters djupgående. Besättningen består av kapten och matros. Vid vissa tillfällen finns en ”levande orkester” med på båten, detta till glädje för passagerarna men även mycket populärt bland de boende längs ån. Skaparen av Lommaflotten är Stefan Håkans­son som tillsammans med sambon Carin Berg­gren-Clausson äger och driver verksamheten.

Hur kommer man på idén att

starta passagerartrafik på Höje å?

-Jag har lekt i hamnen sedan barnsben och jag är fiskare till yrket. För några år sedan byggde jag en liten flotte där jag mest för skojs skull åkte med kompisar i ån. Detta födde idén att bygga en större flotte och köra reguljärt med passagerare. Jag har byggt hela flotten själv men det jobbet var ingenting mot all pappersexercis och alla tillstånd. För att befara Höje å i passagerar­trafik ställs samma krav som det ställs på passagerartrafik med stora båtar i Öresund. För att få köra har jag examinerats för så kallad Skepparklass 8.

Hur har det gått?

– Sommaren 2015 var inte på vår sida och vi fick ställa in många turer p.g.a regn. Vid en titt i loggboken kan man dock konstatera att 1500 passagerare åkte med oss under sam­manlagt 62 turer. Denna sommar har vi tagit höjd för regnet och försett flotten med tak.

Vi kör torsdag-lördag med avgång kl. 17.00. Vid fullbokning kör vi även kl. 19.00. Vid beställning av större sällskap kan vi köra vilken tid som helst. Säsongen varar fram till den 15 september. Nytt för denna säsong är att nu kan vi även erbjuda en mindre flotte som tar upp till tolv passagerare.

Dags att lägga ut

Maten bärs ombord över kajen från Fisk­boden och kapten Stefan ger kommando till sin besättningsman, Carin att lossa förtöjningen. Den fullsatta Lommaflot­ten lägger ut för säsongens första tur. Till större delen består passagerargruppen av ett förväntansfullt och hungrigt gäng från Oxie. Sjön suger ju, det gäller även Höje å. Vill du veta mer om Lommaflotten hänvisas till hemsidan.

utflykt

Text och foto: Gert Åkesson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top