• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Nu intar Kristoffer Malmö Arena
Nu intar Kristoffer Malmö Arena
Kristofer Wåhlander - här framför Malmö Arena

Nu intar Kristoffer Malmö Arena

”Jag är en av de få dirigenter som blir glad om man applåderar på fel ställe. Det är ett bevis på att man nått en ny publik”

Med utgångspunkten att sprida glädje och få fler människor att lyssna på klassisk musik drar nu Kristoffer Wåhlander och Lundalands Filharmoniska Orkester(LFO) in på Malmö Arena med en Royal Albert Hallkonsert den 1 oktober. Efter succén i Hjärup i höstas hörde Malmö Arena av sig och erbjöd LFO att arrangera en konsert, en utmaning som Kristoffer inte kunde tacka nej till. Min dröm är att alla människor skall lyssna på klassisk musik. Det finns så många undersökningar som visar hur mänskliga läkeprocesser når snabbare och bättre resultat om man lyssnar på klassisk musik. Kan vi i LFO bidra så är vi nöjda.

Från Hjärup till Malmö Från en omriggad fabrikslokal i Hjärup, som rymde 900 personer, kommer Malmö Arena att erbjuda 4000 platser. Ungefär som att flytta från en liten 1:a till en 4-rumslägenhet. Finns inte risken att den ”nära” känslan som funnits under konserterna i Hjärup går förlorad? -Vi satsar på att skapa en intim känsla och skissar på olika modeller och lösningar för att publiken skall känna sig lika sedd som i Hjärup. Dessutom slipper publiken bajamajorna!

Med tanke på Malmö Arenas närhet till Hyllie pågatågsstation kan publiken utanför Malmö lätt ta sig till Malmö Arena. Det har redan sålts många biljetter och LFO:s rykte når längre och längre norrut, vilket visar sig i försäljningsstatistiken.

Last night Konserten marknadsförs av Malmö Arena under slogan ”Last Night – 1 galen dirigent, 120 musiker och 4000 i kören – Sjung med känn euforin”. Konserten kommer att vara uppdelad i två avdelningar, den första kommer att vara en operagala och den andra blir en Royal Albert Hallkonsert där publiken kommer att vara ett bärande inslag i den euforiska stämning som skapas när LFO bjuder på Rule Britannia och Pomp and Circumstance. Vi vill att håret skall blåsa bakåt som på en rockkonsert säger Kristoffer Wåhlander och han har för denna önskan tillgång till mycket ljud- och ljusresurser på Malmö Arena.

Internationell klass På konserten medverkar två världsartister, den ryska koloratursopranen Olga Trifonova och en av Storbritanniens främsta tenorer, Paul Charles Clarke. Bägge två har haft huvudroller på Metropolitan och andra kända arenor där alla artister vill vara. Det känns unikt och helt enligt instruktionsboken att Royal Albert Hallsångerna leds av en britt, närmre originalet kan man inte komma på en konsert i Malmö. Det innebär sexsiffriga belopp om man vill engagera världsartister till ett operaframträdande, det har vare sig LFO eller någon annan orkester råd att betala. Genom Kristoffers Wåhlanders internationella nätverk, där han tigger, ber och bönar, så till slut – om världsartisten är ledig – kommer han eller hon till LFO. Trots att orkesterns kärna är musiker från regionen så använder han sina kontakter på samma sätt och plockar in instrumentalister från andra länder. Till konserten på Malmö Arena kommer han att flyga in en brittisk brassektion. Precis som på konserterna i Hjärup medverkar Helsingborgs konserthuskör, en av landets absolut bästa körer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top