Staffanstorp har fått en ny bank;
Sparbanken Skåne!
-En ny bank med gamla anor, säger bankchef Johan Gustafsson och ställföreträdande bankchef Kristin Persson.
Sparbanken Skåne är resultatet av att Kristianstadsbaserade Sparbanken 1826, Färs & Frosta Sparbank samt åtta kontor från Sparbanken Öresund har slagit sina påsar ihop.
Att förstå de olika dragen i sparbankernas schackspel är inte helt lätt, men häng med i svängarna här så klarnar det:
Redan under hösten 2013 beslutade Sparbanken 1826 och Färs & Frosta Sparbank om en fusion.
I våras förvärvades Sparbanken Öresund av Swedbank.
De Sparbanken Öresund-kontor som fanns i Färs & Frosta Sparbanks verksamhetsområde, åtta stycken på sju skånska orter, såldes till Färs & Frosta Sparbank.
Sparbanken 1826, Färs & Frosta Sparbank samt de åtta före detta Sparbanken Öresund-kontoren bildar tillsammans Sparbanken Skåne.
Staffanstorps största bankkontor
För ett tag framöver kan vi fortfarande välja om vi vill gå till Sparbanken Skåne på Storgatan eller Torget i Staffanstorp.
-Men det lutar mot att vi f lyttar ihop här på Torget. Dock ska lokalerna först totalrenoveras, berättar Kristin, som har arbetat på Färs & Frosta Sparbank i totalt sex år, varav de två sista åren som ställföreträdande chef.
I framtiden betyder detta att Staffanstorps största, mest välbemannade bankkontor, med runt tjugo medarbetare, finns centralt beläget på Torget.
-Med idel kända ansikten. Flera av oss har arbetat i Staffanstorp under många år och har ett digert kunnande både om vår bransch och om Staffanstorp som kommun. Vi kommer alla från sparbanksvärlden och har den lokalpatriotiska sparbanksfilosofin djupt rotad inom oss. Sparbanken Skåne känns som ett lyft för oss alla. Den genuina sparbanken, fast med styrkan att agera och utvecklas med lika stora muskler som storbankerna, genom Swedbanks produkter och teknik, förklarar Kristin.
Konkurrenskraft
Vilka är då fördelarna för kunden? Frågan går till Johan Gustafsson, bankchef på nya Sparbanken Skåne och ett femårigt förflutet på Sparbanken Öresund i Staffanstorp, varav de sista åren som kontorschef:
-Även om vi har blivit större så är Sparbanken Skåne fortfarande den mindre, lokala banken som månar om relationen och servicen till våra kunder och som ger tillbaka till området där vi verkar genom våra ägarstiftelser. Samtidigt är vi tillräckligt stora för att vara konkurrenskraftiga på de affärer vi vill göra. I Staffanstorp kommer vi att erbjuda ett stort bankkontor med all kompetens och service samlad och med hög tillgänglighet. Ett tydligt sparbanksalternativt med djupa rötter på orten men med storbankens allra senaste teknik, säkerhet och produktutbud. Kort sagt; affärsbankernas utbud, med den lokala omtanken.
Den lokala omtanken
Med den lokala omtanken menar Johan och Kristin bland annat de nya kanoterna som man i somras stöttade scoutkåren med. Skyddsvästarna till barnen på ridklubben. Samarbetet med kommunen för priser och ekonomisk rådgivning till Staffanstorps unga sommarlovsentreprenörer. Alla femteklassares vandringar på Skåneleden och alla andraklassares utflykt till Skånes Djurpark. Cykelklubben, Triton och Staffanstorps GIF är andra exempel på föreningar som också har fått sin beskärda del, liksom projektet IWänskap, där sparbankens bidrag gör det möjligt för invandrarkvinnor i kommunen att få simundervisning.
-Såväl Färs & Frosta Sparbank som Sparbanken Öresund har under alla år gjort mycket som inte alltid har synts utåt. Det är sparbanksstiftelsernas grundfilosofi. Genom att Sparbanken Skåne är 78 procent stiftelseägd, möjliggör det för oss att göra ännu mer för kommunen. Att vara kund hos Sparbanken Skåne är att gynna det lokala föreningslivet, inte minst för våra barn, säger Johan och Kristin.