• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Debatt / Om socialdemokratins verklighetsuppfattning

Om socialdemokratins verklighetsuppfattning

Den första maj är dagen då svenska Socialdemokrater går man ur huse för att protestera mot det samhälle de själva har byggt upp. I demonstrationståget protesterar de som går sist mot de som går först. Allra märkligast blir det under mandatperioder när Socialdemokraterna sitter vid makten. Men i år kanske alla missnöjda människor hade en poäng? Sverige är på väg åt fel håll men det har dock gått statsministern helt förbi. För en tid sedan publicerades en mätning som visade att bara 23 procent av svenskarna tycker att regeringen gör ett bra jobb. Löfven uttryckte då förvåning över den låga siffran eftersom han tycker att Sverige går som tåget. Det är uppenbart att Socialdemokraterna marscherar i otakt med väljarkåren. För att vända utvecklingen och styra Sverige åt rätt håll igen måste fokus ligga på att få fler i arbete.

I det traditionella första maj-talet som hölls inför åhörare i Socialdemokraternas fönster mot omvärlden Göteborg sade Löfven att det fanns en oro i Sverige, att människorna oroade sig för de närmaste.” Lär sig barnen tillräckligt mycket i skolan?
Får mamma den hjälp hon behöver av hemtjänsten?
Kommer ungdomarna få jobb och ha råd att flytta hemifrån?” frågade Stefan Löfven retoriskt utan att reflektera över att det är regeringen som ansvarar för skol- och arbetsmarknadspolitiken. Hade han glömt utbildningsminister Gustav Fridolins vallöfte att ”fixa skolan på hundra dagar” och även sitt eget vallöfte om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten senast 2020? Det går inte att dölja att när regeringen efter nyår fått pröva sina vingar på egen budget, för den en politik som ökar arbetslösheten och minskar majoriteten av löntagarnas disponibla inkomster. Det var dock ingenting som Löfven skröt om ifrån talarstolen.

De 5000 statliga beredskapsjobb som Löfven utlovade för att sysselsätta lågt utbildade migranter ska sättas i relation till de 980 000 personer som enligt regeringens budgetproposition inom några år kommer att försörjas av olika typer av bidrag. Det är en droppe i havet. För att klara av situationen måste vi tänka om. Trösklarna in på arbetsmarknaden måste sänkas och det måste löna sig att arbeta.

Om vi ska få in den stora mängden lågt utbildade migranter på arbetsmarknaden måste vi ta till andra lösningar. Första jobbet-anställningar som inte kräver högre utbildning kan vara en del av lösningen. Att som regeringen gör mana till kamp mot enklare arbeten med lägre löner är kontraproduktivt. Det blir än märkligare när Löfven själv satsar på enkla jobb fast i statlig regi.

I moderaternas vårbudget föreslår vi bland annat ett förstajobbet-avdrag som ger en vanlig familj cirka 3 500 kronor extra per år. Genom en riktad satsning för de som går från försörjningsstöd till arbete, kan en ensamstående förälder som tar ett deltidsjobb få cirka tusen kronor mer i plånboken varje månad.

Debatten om arbetslösheten är ett bra exempel på skillnaden mellan höger och vänster i svensk politik. Moderaterna fokuserar på att få människor i arbete medan Socialdemokraterna fokuserar på att öka bidragen för de som inte jobbar.

Boriana Åberg (M) Riksdagsledamot Kävlinge

Boriana Åberg (M)
Riksdagsledamot
Kävlinge

Boriana Åberg (M)

Riksdagsledamot

Kävlinge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top