• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Johannes Passionen i Dalby kyrka
Johannes Passionen i Dalby kyrka
Foto. Rolf Larsen

Johannes Passionen i Dalby kyrka

Johannes passionen är en av Johan Sebastian Bach passioner. Precis som den kanske mer kända Matteuspassionen så handlar passionen om Jesu lidande och död.
Den 12 mars klockan 17.00 kommer den att framföras i Dalby kyrka av Dalby kammarkör tillsammans med solisterna Charles Mac Dougall, Ann- Margreth Nyberg och
Andreas Landin, alla kända solister.

Johan Sebastian Bach, som har kallats den femte evangelisten, skrev Johannes passionen när han arbetade som kantor i Leipzig och den 7 april 1724 hade den sitt uruppförande och sedan dess uppförs den alltid på Långfredagen där. I Sverige uppfördes den första gången 1898 i Stockholm. Den finns fyra olika versioner och i Dalby kommer man att göra den mest kända av dem.

Johannes passionens sångtexter består av bibeltexter, koraler och arior. Vid uppförandet i Dalby kommer kören att gestalta judarna, prästerna och folket. Charles Mac Dougall kommer att vara berättaren, Ann-Margreth Nyberg solist och Andreas Landin bas. Konsertmästare är Jeanette Eriksson.

Då ett av målen för Anita Andersson och hennes kör är att försöka komma så nära uruppförandet som möjligt kommer musiken att spelas på tidstroget maner med instrument som man använde under Barocken såsom barock violin, viola da gamba, travers flöjt och barock oboe i ensemblen. För att göra detta möjligt kommer dessa instrument att spelas av erfarna musiker från Holland, England och Danmark.

Under barocken satt inte musikerna ner och spelade som de gör i dagens symfoniorkestrar utan alla musiker stod upp. Det kommer musikerna i Dalby också att göra, allt för att det ska bli så tidstroget som möjligt. Det viktiga är inte att orkestern ska synas utan att förmedla budskapet. För att publiken ska kunna följa med i handlingen kommer alla få ett textblad med passionens texter.

Dalby kammarkör startades 2006 och består i dag 27 personer. Vid starten sjöng de modern A capella musik men med åren har de kommit att sjunga mer gammal musik. Anita säger att alla körens medlemmar är amatörer som är villiga att ge det där lilla extra. De övar mycket hemma och är väldigt tonsäkra. De flesta av dem bor i Dalby med omnejd men kören har även några medlemmar utanför området.

Ett bättre sätt att uppleva passionstiden på torde knappt finnas, så ta möjligheten att få uppleva något utanför det vanliga och kom och njut av nästan två timmars underbar musik. Biljetter säljes på Pastorsexpeditionen, hos Dalby Tusen sköna ting, Systrarna Nymans kafé och deli och även vid ingången till kyrkan speldagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top