• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Byalaget tog initiativ till politikermöte i Hjärup!

Byalaget tog initiativ till politikermöte i Hjärup!

Valet till kommunfullmäktige närmar sig med stormsteg. Det är dags att ta reda på vad parti­erna vill med framtiden. Byalaget i Hjärup har bjudit in samtliga partier som ställer upp i årets val till möte den 20 augusti för att om möjligt få konkreta svar från partiföreträdarna. Det gäller ämnen som skolorna, aktiviteter som fritid både utomhus och inomhus inklusive fritidslo­kaler. Men även frågor som berör service, grönområden och trafikplanering.

– Vi vill ge de lokala politiker en möjlighet att presentera sin syn på hur de tänker lösa problemen, säger byalagets ordförande Malin Flankör.

Initiativet är beundransvärt. Det är viktigt att lokalbefolkningen engagerar sig i de lokala frågorna och ger politikerna sina synpunkter. Det är ju politikerna som ska vara lyhörda och representera dem de kommande fyra åren.

I år har elva partier aviserat att de kommer att ha valsedlar med namn på. Någon risk för tomma stolar lär det inte bli den här gången.

Redan har sex partier tackat ja till Byalagets inbjudan: Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, SPI Välfärden och Hjärupspartiet. Fem återstående Centern, Staffanstorpspar­tiet, KD, Vänstern och Sverigedemokraterna funderar fortfarande på inbjudan när dessa rader skrivs.

De har fram till den 10 augusti på sig. Samma datum gäller även för allmänheten som kan ställa sina frågor till byalaget@hjarup.nu Ta chansen att träffa politikerna på det lokala planet och få dem att redan innan valet få dem att avslöja sina planer på framtiden.

Vilka ska samarbeta med vilka? Blir det egna koalitioner som inte överensstämmer med rikspolitiken?

Mötet hålls i Hjärupssalen, Hjärupslundskolan

och börjar klockan 19 onsdagen 20 augusti. Det lär bli fullsatt för intresset är stort i Hjärup för framtidsfrågor.

 

Alla jagar makten

Sommaren har varit varm, solig, ja rent av klibbig tidvis. Det samma kan man väl säga om alla bud som stått som spön i backen från Almedalen och framåt. Speciellt när det gäller vården har vänsterpartierna försök överträffa varandra i givmildhet och hotat att om de kommer till makten ska minsann ingen kunna tjäna pengar på det hela.. Att väljarna själv ska kunna få välja är uteslutet. Allt ska vara kommungrått eller riks rött. Det enda man kan säga om resultatet är att Socialdemokraterna Miljöpartiet och Vänstern kommer att få svårt att samsas i en regering.

En annan stor fråga är hur många mandat Sve­rigedemokraterna kommer att ta. Tillräckligt för att få fram en regering som kan regera?

Även de små allianspartierna tycks nu ha säk­rat en plats över fyraprocents spärren. Men blir spurten tillräckligt stark för att behålla makten ytterligare fyra år? Det ser inte ut så just nu.

Till regionen pågår också en vild jakt inför valet. Oppositionen dömer ut femklövern som regerar och önskar dem dit pepparn växer. Trots att ekonomin har blivit bättre och vården fungerar hyggligt. Att det är svårt att ha en kostym som ständigt är anpassad till tillfälliga toppar är det ingen som räknar med. Värre är det med kollektivtrafiken som fungerat

 

uslare än någonsin och det vill inte säga lite. I Stockholm har politikerna vaknat och ställt Trafikverket till svars. Men det hjälper föga när i stort sett hela anläggningen i Sverige är på väg att rasa samman. Är det inte år av bristande underhåll som får till följd att kontaktledningar rasar ner, tåg spårar ur och signalsystem inte fungerar, ja då undermineras någon stäcka av ösregn eller signalsystem slås ut av åskväder. Eller också har någon långfingrad klippt av de värdefulla ledningarna och sålt som skrot!

I början av juli vaknade Alliansens Stock­holmsavdelning och meddelade att de tänker satsa stort på kollektivtrafiken och bygga ut även i Skåne. Bra ur lokalt perspektiv men synd bara att det kommer så sent.

Samtidigt kan man fundera över hur landets riksdagsledamöter funderade 1854 när beslutet togs att bygga stambanor härs och tvärs i Sve­rige. Tio år senare invigdes södra stambanan! Ett smärtsamt ekonomisk beslut som omfattade mer pengar än vad Sveriges alla banker då för­fogade över. Pengarna lånades upp i utlandet. Satsningen gjorde att Sverige kom på fötter. Men på den tiden höll man på med beslut som bara gällde fyraåriga mandatperioder. Man såg längre och hade framtidstro…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top