Om du känner igen dig i rubriken så finns det nu studier som påvisar att föräldrar som är stressade i vardagen i större utsträckning har barn som mår psykiskt dåligt. Enligt mitt förmenande är psykisk ohälsa hos barn den största utmaningen vi har i vårt samhälle. Om barnen inte får en bra start i livet, kommer utmaningarna att bli många och kostsamma för hela samhället. Barnen är vår framtid och vi måste ta vårt jobb på allvar. Och då menar jag inte vårt yrkesverksamma jobb, jag talar om jobbet att vara förälder.
Att ha den snyggaste bilen på gatan eller ha den största husvagnen var klassiska tävlingsmoment hos mina föräldrars generation. Den stora medelklassen blev större och prylar kunde köpas in, trots att inte båda föräldrarna behövde arbeta heltid. Tid fanns för barnen, även om det var mamman som fick ta det stora ansvaret gällande barnens uppfostran. Prylhysterin som tog riktig fart på 80-talet skapade en stress som inte var sund.
Min generation har tyvärr valt att ärva denna tävlingsstress om prylar. Det är viktigt att ha dyra bilar, avancerade kaffemaskiner och juicepressar. Allt som oftast behöver man låna för att köpa dessa prylar, vilket också skapar en ekonomisk stress. Lägg sedan till att föräldrarna idag arbetar heltid i mycket större utsträckning, vilket skapar nya förutsättningar för barnuppfostran som kräver tid från både mamma och pappa. Vi har dessutom valt att skapa en slags tävlan mellan oss föräldrar kring vems barn som kan gå först, vem som har den nyaste barnvagnen, de finaste barnkläderna och gör bästa hemmagjorda barnmaten. Slutligen ska vi även göra karriär under småbarnsåren och därmed alltid vara tillgängliga.
Någonstans i denna situation finns det en grupp som kommer i kläm, barnen. Barnen har inte bett om att få tala tidigt eller ha en avancerad köksutrustning på avbetalning. Att som förälder köra olagligt fort från jobbet, flyga in på förskolan för att hinna ta barnen till aktiviteter ger inte barnen någonting av värde och nu finns det forskning som talar för detta.
Hrafnhildur Gunnarsdottir, har genom sin avhandling “Parental time pressure and financial stress – challenges för mental health of Nordic children and adolescents”, vid Sahlgrenska akademin, konstaterat att föräldrars vardagsstress ökar sannolikheten att barnen mår dåligt.
Föräldrar, tänk om och gör rätt. Det är dags att bryta trenden. Barnen mår dåligt, det är dags att vakna. Dåliga skolresultat beror säkert indirekt på att barnen känner er stress. I den enklaste kalkylen görs det gällande att om man har en viss summa tid och lägger till en aktivitet så måste man ta bort något för att inte hamna på minus. Tänk om vi ska vara skälet till att barn inte får de bästa förutsättningarna för att förverkliga sig själva. Och så har vi gjort det för att vi tror att vi ville göra något bra för barnet och familjen. Tid, tid och tid, det är vad dina barn vill ha av dig. En fyraåring som hoppat en hel dag på förskolan behöver inte stressa för att hinna hoppa på en gympa på kvällen. Barnet har säkert roligt när det är där, men om du som förälder har stressat för att åstadkomma det, har du inte vunnit något, du har förlorat, enligt både mig och studien.