• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo

Skolpersonalen får betala priset för budgetöverdrag på 22 miljoner

Ett underskott på 22.8 miljoner. Hur kan det bara dyka upp som en överraskning för en politiskt vald nämnd av dignitet som barn- och utbildningsnämnden, som handhar viktiga frågor som skolan? Det har kommit en rad krystade förklaring, men faktum är att det är någon eller några i kommunhuset som antingen inte kan räk­na eller också har struntat i sitt uppdrag. Politikerna är ansvariga för verksamheten, tjänstemännen ska verkställa politikernas beslut enligt reglerna. De som får betala kalaset är som vanligt alla skattebetalarna, det vill säga kommunens invånare.

I en demokrati som Sverige fungerar syste­met normalt så att politikerna tillsätts genom allmänna, hemliga val vart fjärde år. Det är kommunens politiker som drar upp riktlin­jerna och har yttersta ansvaret för tillsyn och att beslut fattas och genomförs. Till sin hjälp har man kommunalt anställda tjäns­temän, som ska utreda och verkställa det politikerna beslutar, liksom följa upp och redovisa utförda projekt enligt den budget som fastställts av kommunens högsta beslutande organ – kommunfullmäktige.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Nino Vidovic (M) försöker förklara den dyr­bara missen på 22,8 miljoner genom en kom­bination av ett systemfel och handhavandefel.

Sanningen är förmodligen att någon eller några berörda inte skött sitt jobb. För det får nog anses anmärkningsvärt att det först på budgetårets alla sista dag upptäcks att budge­ten är överskriden med 22,8 miljoner kronor. En summa som för vanliga skattebetalare är svindlande stor.

Med tanke på att det är val om ett par år borde det nog tillsättas en rejäl utredning, för väljarna glömmer inte en sådan miss.

En brist i organisationen, en brist på konti­nuerlig uppföljning eller rent av slarv? Det går inte att mörka och ursäkta misstagen. Det måste klarläggas hur ett sådant slarv kan uppstå.

Kommunstyrelsen har ryckt ut till nämn­dens hjälp och anslagit 8.6 miljoner extra. Men det återstår fortfarande 14.2 miljoner. Ett underskott som kommer att kräva vissa justeringar för att få årets budget i balans. Det är upp till varje enhet att besluta om. Lärarna är mycket oroliga för att besparingarna ska drabba skolorna och undervisningen.

Minskad personaltäthet, ökad arbetsbelast­ning, sammanslagning av barngrupper är något som oroar. Det i sin tur kan resultera i att flera pedagoger lämnar kommunen och givetvis ökad sjukfrånvaro.

Exakt vad förändringarna blir återstår att se när förhandlingarna med facket genomförs.

Politikerna har sagt att skolan kommer att kunna bibehålla en god kvalitet. Det har inte lugnat förskolepersonal och lärare. Där konstaterar man att ekvationen inte går ihop att både göra nedskärningar och samtidigt ha hög kvalitet i undervisningen.

I framtiden ska det bli bättre säger politikerna. Nu ska minsann den aktuella nämnden skaffa sig både hängslen och livrem. Vid varje arbetsutskott och nämnd ska en representant från ekonomikontoret medverka och redovisa det aktuella läget!

Sista ordet är säkert inte sagt i det här ären­det. Rimligen måste en del aktörer få nya arbetsuppgifter som mer motsvarar deras kunskapsnivå.

Glad landshövding

När statsminister Stefan Löfven och ci­vilministern Ardalan Shekarabi skrev en debattartikel och tyckte att fler myndigheter borde flyttas ut från Stockholm blev Skånes landshövding Margareta Pålsson glad.

Hon konstaterade att Livsmedelsverket söker nya lokaler och rekommenderar att de flyttar till Skåne.

-Sveriges kornbod är ett starkt fäste för livsmedelssektorn. Hälften av all Sveriges mat produceras i Skåne. 85 procent av de svenska fruktodlingarna finns här. I regionen finns flera internationella och svenska aktörer som Findus, Orkla Foods, Skånemejerier och Scan. För förpacknings- och processidan, med företag som Alfa Laval och Tetra Pak, finns Sveriges starkaste livsmed­elskluster i Kristianstad med omgivning Genom Lunds universitet och Lantbruksu­niversitetet i Alnarp har Skåne hälften av Sveriges forskningsresurser inom livsmedel.

Så välkomna till Skåne, här finns framtiden, säger landshövding Margareta Pålsson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top