• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Föreningsliv / SK Triton simmade Swim of Hope

SK Triton simmade Swim of Hope

En måndag i mitten av november simmade 80 tritoner sammanlagt 244 810 meter under Swim of Hope, ett friskvårdevent i samarbete mellan Svenska Simförbundet och Barncancerfonden, med syftet att samla in pengar till Barncancerfonden.

Det är inte utan stolthet som chefstränaren Bertil ”Bebbe” Mattsson berättar nyheten för Spegeln.

 244 810 meter måste väl resultera i en rätt bra peng till Barncancerfonden?
Det gör det. Den slutliga summan vet vi inte än. Ursprungligen hette det att man som sponsor ger en krona för en meter och sponsorerna är allt från föräldrar, mor- och farföräldrar, grannar och bekanta till våra 16 sponsorföretag.

Hade det fungerat fullt ut med en krona per metern hade vi räknat in över 244 000 kronor. Nu är det inte så. Vissa privatsponsorer känner att de vill sponsra med en femhundring, men upptäcker att barnbarnet simmade 4 000 meter… Vi tar tacksamt emot de bidrag man vill ställa upp med. I nuläget är vi uppe i ungefär 60 000 kronor, men det kommer att bli mer.

 Vem deltog i Swim of Hope?
Sammanlagt 80 tritoner i åldrarna nio till 25 år. Det ger ett snitt på ungefär 3 000 meter per deltagare, men distansen varierar mycket mellan åldrarna. Den som simmade längst simmade exakt 5 000 meter.

Men deltog gjorde också alla sponsorerna som fanns runt bassängkanten, från släkt och vänner till företag. Det var riktig feststämning på Bråhögsbadet!

 Återkommer Swim of Hope under 2016?
Tanken är att det ska vara ett återkommande evenemang. Om det blir varje år är dock för tidigt att svara på.

 Året lider mot sitt slut. Har OS-nerverna börjat kittla inför Rio 2016?

Ja, absolut. Under november var jag, Ida Marko-Varga och Magdalena Kuras på det svenska OS-lägret i Playitas på Kanarieöarna. Samtliga 23 idrottsgrenar var representerade. 120 aktiva idrottare, 60-talet tränare och media fanns på plats med 80-talet personer. Programmet var fullspäckat, både för aktiva utövare och för tränare. Det var mycket givande, både utbytet med andra inom simning, med andra idrotter, att få träna utomhus i november och att få känna övriga som kommer att ingå i den svenska OS-truppen. Allt var mycket välplanerat.

Hur säkert är det att vi får se några tritoner i Rio?

Än har Magdalena och Ida inte kvalat in i lagkappen. Jag skulle vilja säga att de i dagsläget står med ett ben i Rio. Detsamma gäller för mig, som tränare. Ännu en triton som måste nämnas i OS-sammanhang är Ahmad Attellesey, som simmar för Libyen. För Ahmads del ser det ljust ut idag, eftersom han är högst rankad i Libyen, men det slutliga beslutet kommer först fram mot sommaren, så det gäller att han behåller sin tätposition.

När står det klart om Ida och Magdalena kvalar in till OS?
Första kvalifi ceringstillfället är i månadsskiftet mars-april, under Swim Open i Stockholm, där det också görs uttagningar till EM och junior- samt ungdomslandslagen. Klarar Ida och Magdalena det kvalet, går de vidare till nästa kvalifi ceringstillfälle, det vill säga EM i London, i maj.

Vad händer fram till dess?
Mycket! Just i dagarna simmar Magdalena EM i Israel. Under Luciaveckan deltar Magdalena, Ida, Ahmad, Alba Fores och Markus Svensson i en stor tävling i Amsterdam, vilket ger dem ännu ett tillfälle att komma ut i hetluften och testa var de står idag. Ett par dagar efter jul åker jag, Ida och Magdalena på OS-läger i Florida under två veckor. Under vecka åtta och nio gäller Florida igen, för 20-talet tritoner.

Det låter som en fulltecknad agenda!
Det är mycket. Det blir mer under våren…och slår allt väl ut blir det oerhört mycket. Det är precis det jag hoppas på.

Hälsa Spegelns alla läsare att de ska hålla tummarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top