• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Föreningsliv / Varför åker man till Kiruna för att spela handboll?

Varför åker man till Kiruna för att spela handboll?

Handboll som går på djupet! Här en lagbild från gruvan – 540(!) meter under jord.

När man tänker på Kiruna så är det nog LKAB och hockey man tänker på i första hand och inte handboll. Men Staffanstorp HK:s pojkar 01:or och 02:or gjorde det som inget Skånelag gjort tidigare de åkte dit och spelade handboll. Att de åkte till Kiruna berodde på att de spelat de flesta cuper som finns här nere i Skåne och resten av södra Sverige. Vad gör man då? Jo man kan åka till Danmark och Tyskland eller om man vill ha något lite exotiska Spanien eller Italien där det också finns massor av cuper.

I Staffanstorp tänkte de lite annorlunda, om vi tar sträckan ner till Italien och åker åt andra hållet vart hamnar man då? I Kiruna där Sveriges och kanske Europas nordligaste cup går av stapeln. Den 185 mil långa resan gjordes med tåg, något som tog 23 timmar enkel resa. Det var det inget som hindrade varken killarna eller deras lagledare. Att få se hela Sverige från söder till norr är få förunnat och att ha trevligt tillsammans under tiden gjorde saken ännu bättre. Dessutom klarade de hela resan utan en enda försening på vägen. När de kom till Kiruna var där ingen snö, vilket de hade förväntat sig utan det hade regnat på natten och frusit till så hela Kiruna var som en enda stor halkbana. De bussar som skulle köra dem kunde inte göra det på grund av halkan men ledare från Kirunas handbollsklubb ställde upp och körde alla med sina privata bilar.

Under Rallarcupen, som turneringen heter, spelade pojkarna 10 matcher på 2×15 minuter i ett antal olika hallar. Totalt var där 72 olika lag som var med i cupen. Så de fick åka kors och tvärs genom hela Kiruna för att spela. Under spelets gång fick de ett par spelare skadade men som tur var hade de anmält två lag (i olika åldersklasser) vilket gjorde att de kunde ”låna” spelare från det ena laget till det andra. En match spelades dock utan avbytare vilket ledde till att killarna var rejält trötta efteråt.

På grund av att programmet var så tight så hann de inte göra några större utflykter, dock hann de med ett besök nere i gruvan. De åkte 540 meter ner i marken där de fick se hur det ser ut nere i en gruva som är igång. De fick också reda på att där finns så mycket järnmalm att det räcker i 100 år till men då måste de flytta hela staden först, något som är på gång. Med sig hem fick de också varsin klump järnmalm som minne.

Hur gick det då för killarna? Jo, pojkar 02:or tog brons (efter att bara ha förlorat en match i sudden death, alltså första målet vinner, på hela turneringen) och 01:orna fick med sig en hedrande fjärdeplats hem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top