• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / huvudnyheter / Polisen borde hyllats istället

Polisen borde hyllats istället

När en man i mellandagarna försökte knivmörda en kvinna och blev ihjälskjuten av en polis blev reaktionerna starka. Inte på att kvinnan höll på att bli mördad och att polisen faktiskt räddade livet på henne utan på att polisen hade skjutit en man. Givetvis ska inte polisen skjuta på någon om situationen går att lösa på något annat vis, men ibland finns det tyvärr ingen annan lösning för att stoppa en gärningsman. I det aktuella fallet hade polisen försökt stoppa honom på andra vis men misslyckats.

Att män begår våldshandlingar mot kvinnor är tyvärr ingen ovanlig företeelse. Vi i Sverige vill gärna tro att vi bor i ett land som är bäst i världen och att allt är frid och fröjd, det är en bild som tyvärr är allt annat än sann. 2013 gjordes 27056 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år. Det är drygt 74 stycken om dagen. Läs nu inte bara det här som siffror utan tänk att på att det är 74 livslevande kvinnor, kanske din granne, som misshandlas varje dag i Sverige. Dessutom så får ca 20 stycken av de misshandlade kvinnorna så svåra skador att de avlider av dem. De som utför våldet är nästan alltid någon de är i en nära relation till.

När då en polis tar den sista utvägen han har för att rädda en oskyldig kvinnas liv, att skjuta mot mannen blir han hängd i media för detta. Polisen ifråga hade säkert inget uppsåt att döda mannen i fråga utan det var tyvärr något som hände under de rådande omständigheterna. Vad som exakt hände kommer vi aldrig att få veta eftersom det inte finns några bildbevis på detta men en sak vet vi, han räddade en utsatt kvinnas liv. Det borde han hyllas för.

Media gör allt för att få en bra historia och bra rubriker till sina löpsedlar. De flesta av löpsedlarna vi ser bygger på negativa saker. Man kan fråga sig varför? Är vi människor så fascinerade av att läsa och höra om mord, olyckor och andra hemska händelser? Det tycker jag är förödande för mänskligheten. Vi borde fokusera på det goda här i världen i stället. Det gäller även vårt privata handlande. Hoten och misshandeln av den i fallet aktuella kvinnan hade säkert pågått en tid. Misshandelsfall börjar sällan med att någon närstående försöker mörda en, utan det är något som pågått under en längre tid. Och där har vi som omgivning ett ansvar att agera. Allt för många gånger väljer vi att inte se. Vi vill inte ”lägga oss i”. Men det är faktiskt precis det vi ska göra. Lägga oss i. Om någon lagt sig hade kanske den aktuella händelsen aldrig behövt ske och polismannen aldrig behövt bli ifrågasatt för det han gjorde.

Det viktigaste vi kan göra för att förhindra framtida våld mot kvinnor är att lära våra barn och i synnerhet våra pojkar att det inte är tillåtet att slå eller trakassera någon. En nolltolerans mot våld. Dessutom måste våra politiker våga ta upp ämnet till ytan och faktiskt diskutera det. Och då menar jag inte bara hedersrelaterat våld utan allt våld som män och även några procent kvinnor utövar mot sina närstående.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top