Främlingslegionen! Den skulle lösa alla hans problem. Han borde resa till Frankrike så snabbt som möjligt. Legionen skulle säkert ta emot honom med öppna armar.
Vår Profil hette Johan. Han hade problem med sina studier. Det var säkert en bidragande orsak till att han började fantisera om Främlingslegionen. Men det är tveksamt om han skulle ha passat där. Visserligen var han en hårding. Men hans styrka låg snarast på den psykiska sidan.
Johan kunde få fruktansvärda vredesutbrott. Hans fiender påstod att han var kolerisk. Det kunde han ha haft nytta av i legionen. Om han avancerat till befäl kunde han satt skräck i de nya rekryterna med sina utbrott.
Vår Profil blev aldrig främlingslegionär. Drömmen om legionen var bara ett av hans många hugskott. Han var ung. Och han måste välja yrke.
Under skoltiden hade han funderat på att bli präst. Efter studenten jobbade han som folkskollärare. Sedan försökte han bli läkare.
Det misslyckades. Då blev han skådespelare. Med uselt resultat. Han fick bara några obetydliga biroller.
Johan gav sig inte. Han bytte yrke och blev journalist. Det passade honom bättre. Han blev redaktör för Svensk Försäkringstidning. Under en kort period var han också fast anställd på Dagens Nyheter.
Senare i livet blev vår Profil konstnär och målade tavlor. Han valde nästan alltid marina motiv. Det blev sjömärken, fyrar, strandbodar och brusande hav för hela slanten. Johans tavlor blev inte särskilt uppskattade av hans samtid. I dag säljs de för mycket stora belopp på kvalitetsauktionerna.
Det fanns en sak som låg Johan speciellt varmt om hjärtat. Det var vetenskapen. I hela sitt vuxna liv gick han ständigt omkring och grubblade över materiens hemligheter. Han intresserade sig för ”svavlets ontogeni”. Vår Profil upptäckte att växterna hade nerver. Han studerade kons ”kvävebalans” och skrev en uppsats om norrskenet.
På vintern 1891 genomförde han ett komplicerat fysikaliskt experiment på Värmdö utanför Stockholm. Han spände upp en mängd ledningstrådar bland tallarna i närheten av sin bostad. Syftet med experimentet var att studera den elektricitet som kunde uppstå då barren gneds mot varandra.
Johan hade en speciell utstrålning. Det gjorde att många kvinnor blev fascinerade av honom. Hans kärleksaffärer har blivit mycket omskrivna. De har utforskats in i minsta detalj.
Sin första fru mötte han under en promenad på Drottninggatan i Stockholm. Hon hette Sofia och kom från Finland. Vår Profil stod som träffad av blixten. Sofia var en pangbrud. Hon var 25 år gammal men såg ut som 16.
Det fanns bara en hake. Sofia var redan gift. Som tur var hade hennes man fått korn på en annan. Därför kunde skilsmässan ordnas efter en tid.
Johan och Sofia vigdes i december 1877. De fick tre barn tillsammans. Som man kunde vänta blev det ett stormigt äktenskap. Det varade till 1891. Då tog det slut. Det var säkert mest Johans fel. Han var en person som det var mycket svårt att vara gift med.
Det gick några år. Sedan träffade vår Profil en societetsflicka som hette Maria. De gifte sig med varandra på Helgoland i maj 1893. Då var han 44 år gammal. Hon var 21.
Bröllopsresan gick till London. Året därpå föddes deras dotter. Sedan började äktenskapet knaka i fogarna. Maria stod bara ut med vår Profil i ett år, även om skilsmässan dröjde till 1897.
Johans tredje och sista fru var en ung norsk skådespelerska som hette Harriet. De fick också en dotter tillsammans. Äktenskapet varade från 1901 till 1904.
Det finns många hundra böcker om vår Profil. Forskarna har lusläst hans brev och tolkat dem på olika sätt. Fysiker har försökt upprepa hans experiment. Reseskildrare har följt honom i spåren genom Tyskland, Frankrike, Italien, Schweiz och Danmark.
Vår Profil var alkemist. Han försökte tillverka guld. Så vitt man vet lyckades han inte. Det var synd. Han hade behövt guldet. Honoraren från hans pjäser och böcker ville aldrig räcka till. Under en stor del av sitt liv brottades han med ekonomiska bekymmer.
Först de sista åren gled hans liv in i lugnare fåror. Då bodde han i det Blå tornet på Drottninggatan i Stockholm. Där dog han halv fem på eftermiddagen den 14 maj 1912. En stor folkmassa följde honom till graven.
Vår Profil blev Sveriges mest kände författare. Han är fortfarande aktuell.
Vem var han?
Svar nr 32 Nils Poppe
Vinnare:
Lars Kristensson Hjärup