• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Insändare / Massiv kritik mot sjuklöneförslaget

Massiv kritik mot sjuklöneförslaget

Socialdemokraterna gick till val på löftet att slopa arbetsgivarnas kostnadsansvar för den andra sjuklöneveckan. I valrörelsen fick Alliansen hård kritik av (S) för att vi valde en annan väg. Nu sitter (S) i regeringen och har möjlighet att göra verklighet av sin politik. Men istället för att infria vallöftet vill regeringen öka arbetsgivarnas ansvar och kostnader för långtidssjukskrivna. Förslaget innebär att arbetsgivarna ska betala 25 procent av kostnaden för sjukskrivningar som är längre än 90 dagar.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) räknar med två till tre miljarder i ökade utgifter och företagarna varnar för ökad utslagning. Att lova en sak innan ett val är en sak, att genomföra det efter är en annan. Genom sin helomvändning sviker (S) landets företagare.

Att höja kostnader för företag får konsekvenser. Att företag lämnar Sverige för att istället etablera sig i andra länder är tyvärr inget nytt, det senaste exemplet på det är Findus som lägger ner sin verksamhet i Bjuv vilket slår hårt mot alla som arbetar i företaget och andra som är verksamma på orten. Samtidigt som den internationella konkurrensen ökar driver regeringen en politik som gör det svårare för entreprenörer och företag att växa i Sverige.

Innan valet 2014 sa (S) att arbetsgivarnas sjuklöneansvar kan verka hämmande på viljan att nyanställa, i synnerhet när det gäller personer som uppfattas ha hög risk för sjukfrånvaro. Det är en korrekt analys, och det är därför mycket märkligt att de väljer att göra tvärt emot vad de lovade innan valet.

Enligt Försäkringskassan väntas kostnaderna för sjukförsäkringen öka från 36,6 miljarder kronor 2015 till 49,3 miljarder 2020, och delar av ökningen ska enligt regeringens förslag betalas av företagen. Om regeringens mål är att ytterligare försvåra för personer som tidigare har varit sjukskrivna, eller personer som ligger i riskzonen att bli det, att få jobb är de på helt rätt spår. Om målet är att skapa fler arbetstillfällen är de ute och cyklar. Regeringens förslag vältrar över statens ansvar på företagen. Det är dåligt för sysselsättningen och det är dåligt för Sverige.

boriana

Boriana Åberg (M)

Riksdagsledamot

Södra Skåne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top