Staffanstorps kommun gick i vecka 23 ut med att man skulle dra in stödet för öppna förskolan på S:t Staffans församling, till förmån för öppna förskolan, på Paletten i Staffanstorps centrum. Efter protester så drog politikerna med ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Nino Vidovic (M) i spetsen tillbaka förslaget. Se skrivelse längst ner på sidan.
Den 9 juni hade öppna förskolan på S:t Staffan sin sommarfest innan sommaruppehållet, och trädgården vimlade av lekande barn och glada föräldrar.
Den öppna förskolan har funnits i S:t Staffans regi sedan 1997 då kommunen hade problem att driva sin verksamhet ekonomiskt och frågade församlingen om inte de kunde ta över verksamheten om kommunen stod för lokalerna. Detta var något som församlingen nappade på och de startade upp verksamheten i en lägenhet på Åkershus. Verksamheten blev snabbt populär, så populär att det bildades kö tidigt på morgonen för att man skulle vara säker på att få komma in. Detta var något som inte var hållbart i längden och därför gick kommun och församling gemensamt ut för att leta efter nya lokaler. Detta lyckades inte, men en lösning lyckades man till slut hitta ändå. Församlingen hade marken och kommunen fick stå för hyran av en paviljong.
Bakom församlingshemmet och precis bredvid förskolan Axet ligger nu den öppna förskolan. Det är en välbesökt verksamhet med cirka 125 olika besök varje vecka. Den är öppen måndag till fredag med undantag för onsdagarna då dagbarnvårdarna har sina gemensamma aktiviteter där. På den öppna förskolan arbetar två stycken personal, där Barbro är klippan, hon har funnits med sedan verksamheten startades upp.
Förskolan är en mötesplats för både barn och föräldrar. Många föräldrar känner att de har ett stort stöd från personalen och att gemenskapen med de andra föräldrarna betyder mycket för dem. Barnen lär sig också en massa nya saker, inte minst det sociala samspelet tillsammans med andra barn. De barn och föräldrar som besöker den öppna förskolan är främst de som bara har rätt till de femton timmar i veckan på kommunens förskolor då föräldrarna antingen är föräldralediga eller arbetssökande.
Under samtal med föräldrarna framkommer det att de är väldigt nöjda med verksamheten där. Personalen är alltid trevlig och har tid för alla som behöver prata om något och den pedagogiska verksamheten får högsta betyg från dem. Varje termin får föräldrarna ett schema på hur verksamheten är planerad och vad som kommer att ske under terminens gång. Där ingår allt från den dagliga verksamheten på förskolan till planerade utflykter.
En nyinflyttad pappa berättar att för honom har den öppna förskolan varit en stor tillgång då han dels som förstagångspappa fått mycket råd och tips men också att som nyinflyttad, då man inte känner så många i omgivningen, har den fungerat som ett socialt nätverk där han lärt känna många nya människor.
En av mammorna säger att hon har i princip varit där flera gånger i veckan, sedan hon började gå på babycaféet för tre och ett halvt år sedan när hennes äldsta dotter var liten. Hon tycker den öppna förskolans verksamhet är jättebra. Hon stortrivs där och kommer att fortsätta gå dit så länge hon är föräldraledig.
Att Paletten startade en öppen förskola ser Cathrine Mjöbo, förskolechef, inte som något hot utan hon menar att de kompletterar varandra då de har lite olika verksamhet. Föräldrarna får tillgång till ett ännu större utbud, vilket gynnar alla föräldrar och barn.