• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Semestern, njutbar eller förstörande?

Semestern, njutbar eller förstörande?

Som vanligt springer våren ifrån oss och när den tar sitt första djupa andetag hin­ner vi inte reagera förrän allt blommar och sommaren med annalkande semes­ter står inför dörren. Hur går vi in i denna förväntans tid? Hur ska familjens alla önskningar få rättvist utrymme? Ambitionerna tenderar ibland att ha­verera och få förödande konsekvenser. Hur ska vi få ut det bästa av semestern och ha laddade batterier inför hösten?

I dagens samhälle finns, enligt mig, en stor fara. Nämligen jaget. Jaget har tyvärr tagit en allt större roll i vårt samhälle och jag tror att det är en viktig bidragande faktor till det ökade antalet skilsmässor och enligt mig även sämre resultat i skolan.

Förra veckan kom ”förklaringen” till de dåliga resultaten av PISA-testerna. De högpresterande eleverna kände sig inte motiverade att anstränga sig då PISA-pro­verna inte betygsattes. Eleverna valde att fokusera på de prov som genererade betyg, de nationella proven. Jag kan till viss del förstå dem, det är onekligen en stor skörd av prov som ska skrivas, men jag tänker ändå att denna generations barn curlats lite väl mycket av sina föräldrar. Att göra sitt bästa och frånse ”jagets” vinning måste alltid vara normen, enligt mitt förmenande.

Nu ska dessa elever med tillhörande famil­jer fira semester. När detta ämne kommer på tal så hamnar jaget återigen i centrum. ”Jag vill göra detta, jag vill inte göra detta” och så vidare. Allt detta leder till konflikter innan semestern ens påbörjats. September och oktober är de månader då flest par skiljer sig och många anger semesterns alla konflikter som en utlösande faktor.

Vi föräldrar måste skärpa oss och återta ledarskapet i familjen. Det behövs en ge­mensam plan där barnens önskemål ska få gehör, men en livsviktig ingrediens är att hitta tid för parrelationen. Om ni frågar barnen är ingen semester i världen värd att föräldrarna separerar. Som Jesper Juul skriver i boken ”Din kompetenta familj”, ”familjelivet handlar inte om det som vi brukar kalla barnuppfostran, utan först och främst om vilken kvalitet de vuxnas individuella och gemensamma liv har.” Barn trivs när de ser att föräldrarna trivs tillsammans.

Så släpp alla fullspäckade scheman med aktiviteter för att tillfredsställa barnens oändliga önskelista. Gör saker tillsammans i familjen, men låt resultaten av egentiden med din partner visa för barnen hur mycket ni älskar varandra. Det tär inte på ekono­min, men är en god energiinvestering till familjen.

Jag vill att färre barn ska se sina föräldrar separera! Sätt ”vi:et” i centrum, få barnen att förstå att livet kommer vara tufft och krav kommer alltid att ställas på dem att prestera, men försäkra dem att ni som föräldrar, gemensamt, alltid kommer finnas bakom och stötta dem. Då tror jag att vi skapar ett samhälle som andas framtid och omtanke och när höstlöven faller kan ni krypa ner i soffan och minnas härliga minnen från sommaren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top