• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Heldagsövning med fullmäktige inte gratis för skattebetalarna
Heldagsövning med fullmäktige  inte gratis för skattebetalarna

Heldagsövning med fullmäktige inte gratis för skattebetalarna

Ett ovanligt budskap kom från de stora elefanterna i Staffanstorps politik, Moderaterna och Socialdemokraterna när budget för nästa år debatterades vid terminsavslutningen förra veckan. Ingen ville höja skatten 2015! Det ovanliga i uttalandet stod Socialdemokraterna för. Där har man under många år krävt mer pengar av skattebetalarna för allehanda ändamål.

Det märkliga i budgetarbetet är väl att ingen tycks ta hänsyn till att det är val i september, både till stat, kommun och region. Lite omkastningar i mandatfördelningen kan innebära helt nya villkor för 2015. Det är väl bra att budgeten ventileras, men beslut kan tas först när mandatfördelningen är klar efter valet, rimligen någon gång i november. Då kan det gälla nya spelregler för verksamheten. En heldagsövning med fullmäktige är ju inte direkt gratis för skattebetalarna!

Kompromiss av Folkpartiet

Moderaterna hade ju backat om det slopade bidraget till kyrkans öppna förskola men stod fast vid att  det ska bli en enhetlig taxa för plats i förskolan, det vill säga heltidsavgift även för dem som bara utnyttjar en del av skoldagen. Det förslaget får man nog revidera om man vill bli kvar vid maktens grytor även efter valet.

Det mest intressanta budgetförslaget kom Folkpartiets Björn Magnusson med.

Där var man beredd att köpa majoritetens taxeförslag i förskolan om man samtidigt ökade till 25 timmar för arbetslösa och föräldralediga. En öppning för kompromiss med andra ord. I sitt förslag ville också Björn Magnusson avskaffa tjänsten som oppositionsråd på heltid och istället införa ett halvtidsråd. En besparing på 600 000 kr per år.

Hur det går, ja det avgör du som väljare i höstens val!

Magnus Lunderquist är ensam representant för Kristdemokraterna i Staffanstorps fullmäktige. Han hade samlat sig inför terminsavslutningen och levererat tre motioner. Han vill ha lokalproducerade livsmedel till vård, skola och omsorg. Frukt till alla barn i skolan och så tycker han att alla 90-åringar i kommunen själva ska få bestämma över sin vardag. Varför sätta gränsen vid 90 år?

Under de senaste veckorna har fackförbundet SECO tagit ut medlemmar i strejk. Tvisten handlar om att man vill se till att medlemmarna slipper att bli timanställda och istället får ett fast jobb. Ett fullt berättigat krav. Men eftersom förhandlingarna gått i stå fortsätter nu varsel. Pendeltågstrafik i Stockholm hotas av totalstopp.

Tredje man drabbas

Frågan man måste ställa sig är om fackets kraftiga tilltag står i proportion till konflikten. Tågpersonalens villkor i Skåne är en viktig fråga, men ska den verkligen kunna lamslå stora delar av landet och stänga ner verksamheter som över huvud taget inte har med tågtrafik att göra? Exempelvis städning av universitetssjukhuset i Lund? När Mona Sahlin (S) var arbetsmarknadsminister fick hon ett förslag av utredaren Svante Öberg om att införa ett proportionalitetskrav för fackets stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Främst för att skydda tredje man. Förslaget gick i det runda arkivet!

Nicklas Nygren från Lund är en yngling som satt mäktiga Radiotjänst på plats. Det stora bolaget, som uppträder som en myndighet, fick för sig att även datorer i alla former skulle betala TV-licens. Därför skickade man ut krav på licensavgifter. Nicklas protesterade, liksom många andra. Nu har Radiotjänst förlorat i hösta instans och tvingas betala tillbaka.

Det är orimligt att Radiotjänst ska kunna avgöra vad du använder din dator till. Att man kan titta på TV i den är en sak, men du behöver inte göra det.

Domen är prejudicerande, vilket är en rejäl käftsmäll åt byråkraterna på Radiotjänst.

Ytterst handlar det om vad public service ska syssla med. Är det rimligt att med lagen i ryggen kräva svenskarna på flera tusen kronor per år för att producera oändliga delfinaler i Melodifestivalen och dockusåpor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top