• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / Debatt / Föräldrar – Stäng av mobilen

Föräldrar – Stäng av mobilen

Många talar om att de barnen som växte upp på nittiotalet som den förlorade generationen på grund av den höga arbetslöshet som råder bland dem men jag tror att nästa generation blir den störst förlorade generationen, även om arbetslösheten sjunker och fler unga har möjligheten att flytta hemifrån.

Den generation som är barn idag kommer förhoppningsvis inte att ha de problem med arbete och bostad men de kommer att ha helt andra sociala problem. Och det är deras föräldrar som är orsaken. Ganska ofta när jag cyklar till jobbet ser jag unga föräldrar som är på väg till förskolorna med sina barn. Att de går istället för att ta bilen ser jag som ett plus, men inte hur de gör det. Barnen sitter ofta med ansiktet framåt i vagnen, ok de har bättre sikt framåt men de har ingen möjlighet till ögonkontakt med sin förälder och tvärtom. Det gör att föräldern inte har en möjlighet att se vad deras barn tittar på eller ser om det är något barnet reagerar på. Men det hade de kanske inte sett ändå för många av föräldrarna pratar inte med sina barn på vägen utan i telefonen.

Hur ska dagens barn kunna förstå världen om de inte finns någon där som kan förklara den för dem. Det kan vara den fina fjärilen i buskarna, en fin gul bil eller något annat som dyker upp på vägen. Kanske även något de blir rädda för. Jag vet att all personal på förskolorna gör vad de kan för att ge barnen den kunskap de behöver men de kan inte uppväga de sociala banden som skapas mellan barn och föräldrar genom samtal.

Under de sista åren jag arbetade på en förskola i Lund hade vi en skylt på grinden med en överstruken mobiltelefon, vi ville inte att föräldrarna skulle tala i telefon under tiden de lämnade eller hämtade sitt barn. Detta för att vi som personal skulle kunna ta emot och ge den information som behövdes och för att överlämnandet av barnet skulle bli så bra som möjligt. Det kan ses som en helt naturlig sak, men trots det var det föräldrar som inte kunde låta telefonen vara under den lilla stunden.

Så snälla föräldrar om ni vill att era barn ska utvecklas till sociala och bra människor så lägg bort telefonen, ni behöver inte vara anträffbara hela tiden, lägg också bort paddan en stund och läs en saga för barnet i stället. Ni får igen det jag lovar. Och tänk på att era barn har bara en barndom och den går väldigt fort.

RS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top