Resultatet av EU-valet har säkert fått de lokala partierna i Staffanstorp att inta högsta beredskap inför höstens lokalval till fullmäktige. Sverigedemokraternas kandidater till Europaparlamentet fick över 12 procent drygt en procent mer än Folkpartiet, som först hamnade på femteplats bland invånarnas sympatier!
EU-valet är naturligtvis en sak, val till fullmäktige. Men trenden från riket kan spåras även lokalt. De stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna tappade röster. Sverigedemokraterna och Miljöpartiet gick framåt.
Det innebär med största sannolikhet att de lokala partiföreträdarna får ägna de återstående hundra dagarna till nästa val och därmed sommaren åt att fundera på hur man ska få sina väljare att dels rösta på valdagen nästa gång och sedan återvända till ursprunget.
Moderaterna tappade över fem procent jämfört med förra EU-valet, Socialdemokraterna nästan tre procent och Folkpartiet nästan fyra procent. Miljöpartiet lockade över sju procent fler och Sverigedemokraterna över sex procent. Feministiskt Initiativ hade svårare i Staffanstorp än i övriga Sverige, ökning med bara en procent. KD fick över fyra procent och det innebar en ökning med drygt en procent. Den gamle journalisten Lars Adaktusson var tydligen ett namn som lockade.
Isolerad händelse?
Man kan naturligtvis slå ifrån sig och säga ett EU-valet är en isolerad händelse. Men det kan vara förödande att inte tänka om. I Sverige har både regeringspartierna och oppositionen i form av Socialdemokraterna främst handlat om ekonomi. Det är naturligtvis viktigt med väljarna har tröttnat på pajkastningen med siffror. Vinnarna i EU-valet har fokuserat på enkla frågor som jämställdhet och främst missnöje i allmänhet mot EU-tanken. Samma vindar kan spåras ute i Europa. Det är regeringspartierna som fått stryk i många länder. Förenklat tycker många att EU lägger sig för mycket i och vill styra över allt. Makten har förskjutits helt enkelt.
För mig har den fria rörligheten över gränserna varit en tung fråga liksom fredstanken. De många historiska krigen har äntligen förbytts i samarbete. Men många frågor återstår att lösa. Exempelvis hur vi ska kunna ta emot människor som flyr från oroshärdar och att bördorna sedan fördelas jämnt i alla de 28 medlemsländerna. Naturligtvis är det svårt att förändra gamla invanda rutiner i södra Europa som varit vana vid att betala så lite skatt som möjligt.
Målet måste vara att bevara den sunda kulturella skillnaden men samtidigt bli en solidarisk europeisk familj som hjälps åt att skapa en bättre framtid för alla – oavsett ras, religion eller hudfärg.
Man kan också blicka framåt och fundera över hur den politiska kartan ser ut på lokal nivå i Staffanstorp efter septembervalet. Vilka ska styra de kommande fyra åren?
Intressant läge lokalt
Moderaterna blir säkert även i fortsättningen det största partiet men knappast med egen majoritet. Det lär krävas någon form av samarbete. Folkpartiets starke man Björn Magnusson måste förbättra sina siffror och kan vara en lämplig koalitionspartner. KD kan kanske behålla sitt mandat men Centern är ett frågetecken. De har gått kräftgång under många val och har inte mycket gemensamt med rikspartiet. Den här hösten ställer SD upp med kandidater till valet. Frågan är hur många mandat de tar. Vänstern och FI har båda en teoretisk chans att ta platser i fullmäktige. Det behövs inte så många hundra röster för det.
Det gäller för samtliga partier att utnyttja sommardagarna till att hitta frågor som kan locka och beröra. Ett tips från läktaren är att inte gå ut och försöka värva röster och samtidigt utlova skattehöjningar som belöning!