• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / FI:s skattechock handlar om visioner tycker Gudrun
FI:s skattechock handlar  om visioner tycker Gudrun

FI:s skattechock handlar om visioner tycker Gudrun

Gudrun Schyman är en känd politi­ker som under åren framträtt i olika skepnader. Dels som partiledare för vänstern och riksdagskvinna, dels som frontfigur för FI, Feministisk Initiativ. Nu har hon också gett sig in i ekono­miska frågor som heter duga. Eller vad sägs om hennes förslag om att sänka arbetstiden till trettio timmar i veckan med full betalning, fri förskola och fri kollektivtrafik. Notan hamnar på cirka 275 miljarder. När hon först får den försiktiga frågan om hur det hela ska finansieras kontrar hon kvick med det dräpande svaret: Vi har inte gjort någon beräkning! 

Det skulle betyda skattechock för svens­ka folket. Efter någon dags grubblande kom svaret som alla befarade.

Avskaffad halvering av arbetsgivarav­gifterna för unga. Avskaffade rot- och rutavdrag, EU-skatt på finansiella transak­tioner. Det skulle ge ungefär 50 miljarder. De sakande 225 miljarderna för resten av titlarna på önskelistan är fortfarande ”ofinansierade”.

Gudrun Schyman är en skicklig politiker när det gäller att skapa rubriker och få uppmärksamhet. Det är naturligtvis enkelt att dra till med en önskelista, som till och med överträffar den som tomtarna får till jul. Därtill med vissheten att hon aldrig behöver stå för sina löften. Gudrun lär aldrig komma i position att behöva ingå i en regering och ta ansvar.

Speciellt förslaget om att avskaffa rot- och rutavdragen får säkert många att sätta kaffet i fel strupe.

Det bör också oroa Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Vänstervinden blåser starkt, men rakt igenom partiet ut på vänsterkanten.

Den tilltänkta regeringen enligt opini­onsmätningarna ser allt bräckligare ut. Det är inte mycket Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet är överens om. Det enda ”partiet” som växer med kraft nu är grupperna osäkra och soffliggare. Det indikerar lågt valdeltagande och det gyn­nar ingen – speciellt inte skattebetalarna i Sverige.

Gudrun Schyman svarade på frågan om kostnaderna på hennes förslag enligt Kvällsposten:

”Vi håller på att få en debatt där man inte får öppna munnen utan att det kommer ut ett kvitto först. Det är absurt att man inte få prata visioner och idéer. En ekonomism har nästlat sig in i politiken”.

Men även visioner kostar, vilket kanske inte Gudrun tänkt på.

Ny storbank på gång.

Sammanslagningen av tre sparbanker i Skåne har fått klartecken av Finans­inspektionen. Därmed är det klart att Sparbanken Skåne blir verklighet. För Staffanstorps del innebär det att Färs och Frosta och Sparbanken Öresund slår ihop sin verksamhet på sikt. Det lär väl ta något år innan allt är på plats. Ett av kontoren försvinner. Det logiska är väl att kontoret på Storgatan läggs ner.

Den nya banken kommer att krympa per­sonalstyrkan med ett par hundra personer, vilket verkar logiskt när man fusionerar då en del funktioner annars skulle bli dubbla.

Det här numret av Spegeln kommer ut söndagen 25 maj. Glöm inte att rösta i EU-valet innan lokalerna stänger!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top