• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Alla partier vill höja skatten – men hur mycket blir det?

Alla partier vill höja skatten – men hur mycket blir det?

Alla partier vill höja skatten

-men hur mycket blir det?

Tillvaron är lite upp och ner inom politiken i Staffanstorp. Inför kommande budgetmöte i fullmäktige tävlar alliansen och socialdemokraterna vem som bäst argument att höja skatten mest! Socialdemokraterna, som älskar höjda skatter leder tävlingen. Mer troligt är det att alliansen med stöd av Sverigedemokraterna vinner med sitt lägre bud. Hur som helst, skattehöjning blir det under alla omständigheter nästa år.

Men annars går det bra för Staffanstorp. Invånarantalet ökar och en rad byggprojekt är på gång. Att invånarantalet ökar gillas av politikerna, för det innebär rimligen fler skattebetalarna som fyller på skattkistan. Men det finns en baksida också. Det kräver service i form av förskolor, skolor och så vidare. Så har också invånarna börjat bli äldre och det kostar också skattefinansierad service.

Kan vi då inte glädjas åt något positivt? Jo, arbetslöshetssiffrorna är mycket låga om man jämför med rikssnittet. Snittet ligger på totalt 2,4 procent i början avåret. Ungdomsarbetslösheten på drygt tre procent. Något högre just nu när skolorna stänger för sommarlov. Det finns kommuner i landet som har det betydligt svårare.

Det finns också framtidshopp och en rad planer som kanske kommer att förverkligas Kulturlyftet är en sådan, Kommunstyrelsen har nu beslutat att gå vidare med planerna flytten av biblioteket som är tänkt att få disponera ett par våningsplan i Rådhuset. Samtidigt får nuvarande bibliotek plats kulturella lokaler som kan rymma upp till 300 personer. Planerna är att även fullmäktige ska flytta sina sammanträden till de nygamla kulturhuset, vilkert är välkommet. Då kan även en större publik möjlighet att följa beslutfattarnas förehavanden på ett bekvämare sätt än idag.

I gamla Rådhusets bottenvåning blir också att serviscentrum, vilket kan bli ett lyft.

Politikerna har försiktigt gjort ekonomiska beräkningar vad kalaset kommer att kosta Kring 32 miljoner mellan pekfinger och tumme. Men man ska räkna lite mer för att komma fram till ett säkrare belopp.

Redan efter sommaren räknar de mest optimistiska med att ha tillräckligt för att fullmäktige ska ha ett underlag för beslut.

Vän av ordning konstaterar att det ju fanns planer på att både bygga samlingslokaler och kulturhus i Sockerstan. Planerna fanns och det är väl kanske möjligt att det blir något sådan när väl området börjar byggas och restaureras. Men det tar många år och behoven att göra något som blir färdigt lite snabbare i centrum är mer tilltalande.

Pengarna då, var ska man hitta dem till nya kulturhuset? Det finns inget i ladorna och mer  och större skattehöjningar är säkert inte populärt. Upplåning till satsningen är att rekommendera. Pengar är billiga just nu när en kommun vill låna, så passa på!

På riksplanet är läget oförändrat och Löfvens omaka, rödgröna koalition fortsätter att skaka i sina grundvalar. Senast rapporten från konstitutionsutskottet var ingen trevlig läsning. Där var man för en gångs skull

enig och prickade ett antal regeringsledamöter. Naturligtvis vann Miljöpartiets Åsa Romson prickligan med tre fullträffar. Hon som därtill är vice statsminister.

Nu framgår det alltså även i tryck att Stefan Löfvrns 24 personer starka regering  verkligen består av en ovanligt stor andel klåpare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top