• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Budgetprocessen – höstens rys(s)are

Budgetprocessen – höstens rys(s)are

Det parlamentariska läget i Sverige är betydligt mer komplext än vad det var före valet i september. Regeringens bud­get och alliansens skuggbudget med SD som oviss vågmästare kommer skapa ett komplicerat läge som både kan intres­sera och trötta oss. Dock har jag hittat en gemensam nämnare i budgetarna. Ingenstans i dessa finns det en reell satsning på försvaret. Det pågår ett krig 188 mil från Staffanstorp, vilket är lika långt som till Gällivare.

Ryssland är i krig med Ukraina. Men det har aldrig Ryssland sagt, och kommer aldrig säga. Så länge Putin blånekar att de är i krig och fortsätter att skicka ”omärkta” vapen och soldater över gränsen, så kom­mer västvärlden stå uppgivet bredvid och titta på. Reportage som baseras på alla ovissheter som direkt förnekas av Moskva, leder enbart till att västvärldens journalister saknar sitt direkta nyhets­värde som säljer upplagor. Och detta vet Putin och använder det som ett av sina främsta vapen.

Ett annat vapen han använder sig utav är kanaler som Russia today. Ett skapat ny­hetsflöde i västerländsk förpackning som vid en första anblick ser trovärdigt ut, men som i sina inslag på ett ytterst skickligt sätt påvisar Rysslands storhet och berättigar det ryska agerandet.

Överbefälhavare Sverker Göranson beskriver att Sverige står inför en ”ny normalbild” i det säkerhetspolitiska läget. Största skälet till detta är de aktiviteter och utspel som kommit från Moskva. Svenska försvarsmakten har i prakti­ken fått uppleva detta ”i skarpt läge” den senaste tiden då nationella gränser kränkts, dels under vatten och dels i luften. Samma sorts kränkningar har även skett i våra grannländer. Vad vill då Ryssland med detta? Putin beskrev 2006 att Sovjetunionens förfall var en geopolitisk katastrof. De militära och civila aktiviteterna pekar på att det enda Putin strävar efter är att återupprätta ett stort imperium. Frågan är hur stort han vill att detta ska bli?

Många har argumenterat för att den enklaste lösningen på detta är att gå med i NATO. Kostnaderna för detta skulle i slutändan kunna bli en närmast fördubb­ling av dagens försvarsbudget, enligt Mike Winnerstig, forskare på Totalför­svarets forskningsinstitut.

Oaktat vad man tycker om medlemskap i NATO så hade jag förväntat mig att den nya normalbilden som ÖB beskriver, ska synas i de nyligen presenterade budget­arna. Men ack så fel jag hade. Uppgivet får ÖB ställa krav på att politikerna får ta ansvar för att prioritera, givet de små ramar som finns.

Jag kan tyvärr inte dra någon annan slut­sats än att våra valda politiker inte anser att Sverige behöver förhålla sig till det faktum att det pågår krig i Europa. Under många år har försvarsmakten använts som en budgetregulator. Om man skulle resonera likadant kring andra offentliga verksamheter så skulle man enbart ha polisiär verksamhet vid de tillfällen då brott begås eller brandkår då det brinner. Vi inser att det inte skulle fungera, märkligt att man då kan resonera så kring våra militära förmågor. Att det finns en galen man med storhetsvansinne en bit öster om Sverige som har lite väl kraftiga vapen i sitt bestånd och nu börjar använda dem, aktualiserar frågan kring att försvaret nu behöver ett rejält tillskott. Annars får jag kanske plocka fram den kartatlas jag hade i skolan. Där fanns ett stort land i öst som hette Sovjetunionen….. Jag vill dock inte gå tillbaka dit, eller för den delen tillhöra det landet…..​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top