• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Det behövdes ett val för att få ett kulturhus och fler parkeringar

Det behövdes ett val för att få ett kulturhus och fler parkeringar

När det är valdags, ja då händer det mycket. Frågor som pockat på lösning i åratal blir plötsligt viktiga och lösningarna ramlar på plats. Det var alltså inte oväntat att Moderaterna i Staffanstorp lade fram förslag på att lösa parkeringseländet i centrum liksom att också finna en bra lösning på ett allaktivitetshus i centrum för både unga och gamla. Därtill med scen och lokal som rymmer en publik på hundratals personer!

Båda förslagen presenterades av Mode­raternas nye starke man, kommunstyrel­sens ordförande Christian Sonesson som snabbt växt in i sin nya roll. Båda frågorna har bollats i olika organ i åratal utan att en lösning kunnat skönjas. När det närmar sig val blir det lättare. Det lär också bli svårt för de andra partierna i fullmäktige att sätta sig till motvärn.

Flyttningen av biblioteket till Rådhuset är en genial idé. Äntligen kan detta tråkiga byråkrathus få en mer publik användning och bli en naturlig samlingspunkt. Ett centralt belägen träffpunkt som får ett café drivet av proffs och utrymmen som gör det möjligt för olika aktiviteter. Det som ska förändras är våning ett och två i Rådhuset. Förhoppningsvis får fullmäkti­gesalen en ny placering. Idag är den tråkig som en skolsal från 1960-talet med dålig teknisk utrustning och nästan ingen plats för åhörare.

Kulturellt liv i Rådhuset

Samtidigt byggs nuvarande biblioteket om till ett kulturhus och fritidsgård. Konsthal­len blir kvar men får sällskap med väl till­tagna utrymmen för andra aktiviteter som teater, föreläsningar och gäster av olika slag. Med riktig scen! Även fritidsgården Skåningens aktiviteter får utrymme. Kan behövas. Nuvarande lokaler är slitna och ligger avlägset. Totalt blir det mer liv i centrum och inte minst i Rådhuset. Det blir en naturlig samlingspunkt som där­till ska få plats med turistinformation. De förra ganska mediokra satsningen på turistinformation gick i graven för något år sedan. Dåvarande handläggaren, som var privat, fick inte tillräckligt stöd och var inte vidare intresserad. Han tog till och med semester själv mitt i säsongen och stängde!

Mellan Rådhuset och nuvarande bibliote­ket är det tänkt att aktivera verksamheten. Där huserar bland annat polisen. Hur man ska få liv i den verksamheten återstår att se. De vägrar att visa sig offentligt exempelvis genom att patrullera på stan. Att polisen är ljusskygg är säkert någon utstuderad taktik. Men visst var det bättre förr när Björn Stigborg och hans kollegor syntes i stan och kände folk och deras beteende.

Som en naturlig följd i valtider satsar också Christian Sonesson på att lösa par­keringseländet i city. Den stora ytan vid Baldersskolan asfalteras och får parke­ringsrutor och längs P H Lings väg skapas 25-talet parkeringar. Därmed blir det möj­ligt för citybesökare att klara av sina be­sök utan stress. Parkeringstiden förlängs och anpassas så man ska hinna med att göra sina ärenden på bank, frissorna och bageriet utan stress och i framtiden även biblioteket! Gratisparkeringen behålls, men de säkerhetsbolag som finns i kom­munen får förmodligen en extra uppgift att hålla efter de parkerare som syndar. Man kan ju tycka att detta är en polisiär uppgift, men den skyddande värmen på stationen är naturligtvis tryggare…

Den anonyma Centern

För en tid sedan var det politiskt möte i Hjärup. Byalaget tog initiativet att kalla alla elva partier som ställer upp i årets kommunval. Tio ställde upp men Centern uteblev. Av vilken anledning vet jag inte. Förra valet fick de 533 röster eller 3,79% av de avgivna. Det gav två mandat vilket var en minskning med ett. Vad man har för ambitioner i år vet jag inte men att synas är ett bra sätt att locka väljare. En gång var Centern och dess föregångare stora i Staffanstorp. Idag har de som fort­farande bedriver lantbruk blivit moderater och månskensbönderna röstar som folk i allmänhet, lite spritt.

I nästa nummer av Spegeln gör vi en valanalys. Hur det går? Det står skrivet i stjärnorna. Men ett högt valdeltagande är tradition och en skyldighet. Det är trots allt dina skattepengar det handlar o

Journalisten Jimmy Olsson är ledarskri­bent i Spegeltid­ningarna. Han är fristående skribent och inte medlem i något politiskt parti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top