• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Hjärup i blickpunkten på många olika sätt
Hjärup i blickpunkten på många olika sätt

Hjärup i blickpunkten på många olika sätt

Det händer mycket i sovstaden Hjärup just nu. Skanska har äntligen bestämt sig för att bygga 700 bostäder på det gamla industriområdet intill Jakriborg. Vilket drömläge för dem som jobbar i Malmö eller Lund. Närmaste granne blir stambanan och dess kommande fyra spår. Samtidigt har en grupp med
Lennart Friberg i spetsen som kallar sig Vårt Hjärup kallat till stormöte med invånare och politiker för att stoppa bostadsbygge i centrum.

Politikerna tycker sig ha gjort vad de ska genom samråd med bland annat Byalaget. Moderaterna, socialdemokraterna och Folkpartiet är för en gångs skull eniga. Folkpartiets ledare Björn Magnusson konstaterade att gruppen är några år för sent ute. Samtidigt har Byalaget kommit med förslaget att gamla stationen i Hjärup, som hette Uppåkra innan den namnändrades, ska bevaras och bli nytt byahus eller fritidsgård. Samtidigt meddelas det att Miljöpartiets första namn i fullmäktige petats från valbar plats på listan till höstens val. Han drar konsekvensen av detta och lämnar partiet. Vid höstens val bildar han ett eget nytt parti med arbetsnamnet Hjärupspartiet. Så visst rör det sig i Hjärup. Frågan är om hjärupsborna behöver ett nytt missnöjesparti för att få fart på verksamheten.

Sorti från Miljöpartiet

Rolf Linds sorti från Miljöpartiet kom inte som någon överraskning. Partibyte är inget nytt för Lind, han har ställt upp för flera andra partier tidigare. I Miljöpartiet drar man säkert en suck av lättnad. Cecilia Cavalin antydde i Sydsvenskan att ”vi andra har haft problem med att samarbeta med Rolf. Vi tycker inte alltid att han känt för Miljöpartiets tankegångar.”  Ny etta på Miljöpartiets lista blir Cecilia Cavalin med David Wittlock som tvåa och Rebecca Ringlander som trea. Sverigedemokraterna, som vid förra valet tog två mandat i fullmäktige, men inte hade några kandidater, ställer i höst upp med egen lista. Den toppas av lokalföreningens ordförande Jonas Andersson. Ulla Winrup, Mats-Åke Westeson, Fredrik Andersson och Richard Olsson följer på listan. Partiet hoppas att ta minst fyra mandat vid höstens val.

SSU tycker inte om låglönejobb

SSU – Socialdemokraternas ungdomsförbund – har gett sig ut på jakt efter landets stora hamburgerkedjor. Man påstår frankt att hamburgarna är goda men inte arbetsvillkoren. Vad menar ungdomsförbundet? McDonald’s, MAX och Burger King sysselsätter tusentals ungdomar och alla företagen har kollektivavtal. Är det en spark åt det egna fackföreningsfolket, som inte lyckats bättre? McDonald’s och de andra kedjorna har skapat ungdomsjobb som få andra företag och är stora arbetsgivare inte minst för ungdomar med invandrarbakgrund. Som tur var tog partiledaren avstånd från kampanjen direkt. McDonald’s har skapat många jobb, inte minst i Staffanstorps kommun. Jobben är visserligen slitiga, stressiga och lönen ligger inte på generaldirektörsnivå. Men ungdomarna får chansen att komma in på arbetsmarknaden. Det finns öppningar även för dem som saknar högskoleutbildning. Det räcker att man är 16 år och gått ut grundskolan för att få jobb.

”Så höga lägstalönerna i Sverige skapar sysselsättningsproblem främst för nyinträdande på arbetsmarknaden, det vill säga ungdomar och invandrare, konstaterar nationalekonomen Lars Calmfors i en krönika i DN. Sverige behöver inte färre enkla jobb med låga krav på förkunskaper, snarare fler. Men enkla jobb kan inte ha höga löner. Men jobben ger inträde på arbetsmarknaden. Det är många läkare, advokater och idag höga tjänstemän som börjat på McDonald’s och sedan gjort karriär. Så vad är problemet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top