• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Staffanstorp bör satsa på den konstnärliga utsmyckningen

Staffanstorp bör satsa på den konstnärliga utsmyckningen

Den konstnärliga utsmyckningen i Staffanstorps kommun är styvmoderligt behandlad. De utsmyckningar som finns behandlas styvmoderligt och varken sköts eller underhålls. Trots att nya områden kommit till sedan Staffanstorp fick ett småstadscenter har utvecklingen avstannat. Nu vill Socialdemokraternas ledare Pierre Sjöström att det blir en förändring.

I en motion föreslår oppositionsrådet Pierre att Staffanstorp tar fram riktlinjer för mer konstnärliga utsmyckningar i småstadsmiljön.

Många kommuner använder den så kallade enprocentsregeln vid nybyggnationer. Det betyder i korthet att en procent av byggkostnaden sätts av till konstnärlig gestaltning. Det är en god regel och framför allt en bra praxis som garanterar att konsten inte glöms bort i byggröran.

Även Staffanstorp har tillämpat den regeln en gång, senast när centrum gjordes om på 1990-talet. Sedan ”glömdes” det hela bort, förmodligen av besparingsskäl

Men konst är bra för miljön och medborgarnas hälsa.

Det har ju anlagts en rad nya områden sedan centrumförnyelsen. Hjärupslundsskolan, Mellanvångsskolan och Hagalid. Torget i Staffanstorp förändrades när rådhuset byggdes om. Dammen med vatten försvann. Istället kom det en ynklig betongklump från rivningsresterna av gamla kommunhuset på plats.

Det borde funnits plats för porlande vatten och något vackert konstverk och runt detta sittplatser. Idag är Röda Torget i Moskva mer inbjudande än Torget i Staffanstorp och Röda Torget är faktiskt rätt trist!

Staffanstorps kommun har väl en kulturnämnd? Vad har de sysslat med?

Bra fråga. Man fördelar bidrag till föreningar och köper bland annat in konst, mest tavlor.

Tavlor har man gott om i Rådhuset, många står i förråden.

Ytterst är det naturligtvis fullmäktige som drar upp ramarna för budgeten och tar beslut. Men att också dra upp riktlinjer typ enprocent avsättning vid nya byggnationer och anläggningar är en bra idé.

Pierre Sjöström har helt rätt när han tycker att det är en del av samhällets uppdrag att förse medborgarna med konst och kultur och därmed sätta en guldkant på utemiljön. När ska Staffanstorp ta över Laholms slogan ”den lilla staden med många konstverk”?

Moms – i alla väder!

I huvudkommunen fortsätter byråkraterna att hitta på. Senaste bidrag är när beskedet kom att Myrorna, Stadsmissionen, Röda Korset och alla de andra ideella organisationerna ska börja betala 25 % moms på sina insamlade och skänkta prylar i secondhand-affärerna. Prylar som säljs av ideella krafter, människor i arbetsträning osv.

Det är tydligen något EU-direktiv som styr. Ibland undrar man vad det sunda förnuftet har taget vägen. Enligt riksorganisationen ISH drar secondhandbutikerna in över 200 miljoner, som går till organisationernas hjälpverksamhet.

Nu har finansministern och hennes chef ett bra ämne att ta upp i EU- klubben.

Kom sedan hem och få beröm för en gångs skull!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top