• Staffanstorp –
  • Bara –
  • Dalby –
  • Genarp –
  • Hjärup –
  • Klågerup –
  • Lund –
  • Malmö –
  • Veberöd -
  • Åkarp
logo
Home / LEDARE / Huvudvärk när årets listor till kommunvalet ska tas fram
Huvudvärk när årets listor till kommunvalet ska tas fram

Huvudvärk när årets listor till kommunvalet ska tas fram

Lokalpolitik är praktisk. Det handlar lika mycket om sunt förnuft som ideo­logi, men med kompromissvilja. Då når man längst. Det påminner mig om en historia från 1960-talet. Stockholms legendariska finansborgarråd Hjal­mar Mehr (s). Han fick nej av den röda regeringen när han ville ha ekonomisk hjälp med att modernisera Stockholm med tunnelbana och barnomsorg. Då vände han sig till Handelsbanken och fick låna pengar istället! När dagens lokala och regionala politiker stångas med Stockholm för att få pengar till utbyggd infrastruktur och ständigt får nej händer inget alls. Det finns bra med kapital på marknaden och varför inte sätta det i arbete när det gäller att fixa Simrishamnsbanans utbyggnad eller spårförbindelse till Lund? Skåningarna måste säga ifrån och gå sin egen väg.

De lokala politikerna slickar sina sår i Staffanstorp och funderar som bäst på vilket lag man ska ställa upp med vid höstens val.

Det innebär också att det mullrar i de lokala partigrupperna.

Först ut på banan att presentera höstens lista till kommunvalet var socialdemokra­terna. Det blev en kompromiss mellan gammalt och nytt. Pierre Sjöström har va­rit kommunalråd ett år och toppar listan. Men sedan kommer två gamla kort Laila Olsen och Thorbjörn Lövendahl – båda med främsta meriter att de förlorat de tre senaste valen. Lövendahl därtill lyxpen­sionär på skattebetalarnas bekostnad efter åren som kommunalråd i opposition.

Det positiva på listan är att ungefär en tredjedel av namnen är nya. Yngst är 22-årige Agge Augustsson, som har chans till en plats i fullmäktige om partiet ökar ett antal man­dat. Av det gamla stabila gänget återfinns på valbar plats Björn Stigborg, Werner Unger och Pierre Sjöströms sambo Carina Dilton.

I folkpartiet är det intern strid mellan främst Lena Persson och Björn Magnus­son. Den senare tyckte att Lena borde byta parti i en insändare. Den listan blir intressant att ta del av. Liberalismen har ju högt i tak enligt tradition.

Mera muller

Efter höstens turbulens har det kokat även inom moderaterna. Partiet är splittrat enligt den information som sipprat ut. Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson har bland annat fått anonyma brev i ärendet. Där kräver man bland annat att han ska visa ledaregenskaper.

I en stort uppslagen artikel i Syd­svenskan meddelas att Michael Sandin, tidigare kommunens starke man, lämnar alla sina uppdrag och inte ställer upp i hösten val. Men frågan är om det räcker. Även Henrik Lethin, ordförande i flera av kommunens helägda bolag, är i blåsväder.

– Det är bra att Michael Sandin tar det lugnt och det borde även Henrik Lethin göra, säger Inger Hossmark (m), tidi­gare kommunstyrelsens ordförande och kommunfullmäktiges ordförande, enligt Sydsvenskan. Däremot har Christian Sonesson växt som politiker och är inte inblandad på samma sätt. Listan till full­mäktige ska värkas fram inom kort.

Vad väljarna säger i höst återstår att se. Det är väl ingen dålig gissning om socialdemokraterna för första gången på länge får några fler mandat och sverigede­mokraterna plockar hem fyra-fem mandat när de väl presenterar en lista med namn. Moderaterna tappar säkert några mandat och tvingas, om man vill behålla makten, till koalition med några andra partier. Men vilka som är kvar återstår att se.

Toppar hoppar

Trenden med att kommuntoppar hoppar av har ökat i landet. Tidskriften Dagens samhälle har gjort en sammanställning och räknat fram att 60 kommuntoppar lämnat in. Man skyller på en fruktans­värd arbetsmiljö och maktskiften under löpande period. Det är väl ingen nyhet att det blåser på toppen – oavsett om det är i kommunal, statlig eller privat miljö. Ledare är en förbrukningsvara men ofta med väl tilltagna fallskärmar

Tidigare har Valdemarsvik bytt från centern till socialdemokraterna, Nora från moderaterna till socialdemokra­terna, Orust från socialdemokraterna till moderaterna och Mariestad från socialdemokraterna till moderaterna. Några rockader i borgerliga allianser har också gjorts.

Sådan är politiken, där makten är det vik­tigaste och då blir det ofta personliga offer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top